Deltacron, noua tulpină care bulversează lumea medicală. Este o combinație între Delta și Omicron

Sursa: Pixabay

Lumea medical este din nou în alertă. A apărut o nouă tulpină a coronavirusului. Deltacron a fost descoperită deja la 25 de persoane.

O informație de ultimă oră a bulversat lumea medicală. A apărut o nouă mutație a coronavirusului, care a fost denumită Deltacron. Tulpina a fost identificată deja la 25 de persoane din Cipru.

Potrivit cercetătorilor, Deltacron area aceeași bază genetică a variantei Delta, dar și o parte din mutațiile tulpinei Omicron. Dintre cele 25 de persoane la care a fost descoperită Deltacron, 11 au fost spitalizate, iar restul au simptome ușoare.

Potrivit Bloomberg, cel care a făcut această descoperire este Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru.

Până în prezent, Kostrikis și echipa sa au descoperit 25 de cazuri de virus. Este încă prea devreme pentru a spune dacă există mai multe cazuri sau ce impact ar putea avea.

„Vom vedea în viitor dacă această tulpină este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” față de cele două tulpini dominante, delta și omicron, a declarat Kostrikis într-un interviu acordat postului Sigma TV. Acesta a precizat că Omicron va depăși și Deltacron.

Cercetătorii și-au trimis concluziile către GISAID, o bază de date internațională care urmărește virușii.

Varianta Omicron va deveni dominantă

În prezent, varianta Omicron are o transmitere rapidă la nivel Mondial, iar medicii se așteaptă ca aceasta să devină dominantă.

În România, Oicron are o transmitere ”sporadică”, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, însă este foarte posibil ca în zilele şi săptămânile următoare să se treacă la o transmitere comunitară "susţinută".

"Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară în România, deocamdată este o transmitere sporadică. Dar este foarte posibil că în zilele şi săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susţinută cu această nouă tulpină. Încă există circulaţie şi îmbolnăvire cu tulpina Delta. Nu ştiu dacă este majoritară", a a precizat Rafila.

Potrivit ministrului, 30% din cazurile de infectare cu tulpina Omicron (183) până la data de 5 ianuarie erau "de import" şi puţin peste 20% nu aveau legătură epidemiologică cu călătorie sau caz confirmat.