Evenimentul Zilei > Actualitate > Delta Dunării, RAIUL BRACONIERILOR
Delta Dunării, RAIUL BRACONIERILOR

Delta Dunării, RAIUL BRACONIERILOR

Poliţiştii de frontieră din Tulcea au confiscat aproape o tonă de peşte şi plase de pescuit ilegale, în lungime de 2,5 kilometri, găsite în căruţele a doi braconieri care se întorceau acasă cu „captura”. Alte tone de peşte, au fost găsite, de la începutul anului , în Delta Dunării şi în Marea Neagră, dar braconierii îşi continuă activitatea, ştiind că scapă doar cu sancţiuni contravenţionale.

La acţiunea din noaptea trecută, poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit pe raza localităţii Sălcioara, în zona lacului Razelm,  doi bărbaţi de 31de ani, respectiv 45 de ani, care transportau în două căruţe aprope o tonă de peşte, şalău, babuşcă, avat, săbiţă. Peştele fusese scos din apă cu ajutorul a 24 plase monofilament, ilegale, în lungime totală de 2,5 kilometri. Ca de fiecare dată în asemenea cazuri, peştele şi plasele au fost cofiscate iar cei doi bărbaţi s-au ales cu dosar pentru braconaj şi au plecat acasă.

Controalele pe linia braconajului piscicol se efectuează în cooperare cu inspectorii  Rezervaţiei Deltei Dunării. În ciuda mobilizării şi a efectivului impresionant de forţe, rezultatele acţiunilor se soldează doar cu noi dosare penale pentru braconieri, legea fiind blândă. Trei bărbaţi depistaţi recent la Goloviţa cu sute de kilograme de peşte dar şi cu o ambarcaţiune cu motor, construită artizanal, şi diverse unelte de pescuit au fost amendaţi. Când scapă de sub controlul autorităţilor, braconierii nu se feresc să vândă peştele în piaţa din Tulcea. În urmă cu câteva zile, poliţiştii de frontieră au găsit un localnic de 36 de ani care vindea aproape 300 kilograme de peşte, fără documente de provenienţă.

Braconajul este în floare şi la Marea Neagră. Poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă Constanţa au confiscat, la sfârşitul lunii trecute, peste o tonă şi jumătate de calcan şi rechin, într-un pescador românesc ancorat chiar în portul turistic Tomis, în apropierea restaurantelor cu specific pescăresc. Echipajul pescadorului vânduse o parte din peşte unor cetăţeni bulgari, prinşi în timp ce transportau marfa braconată, la ieşirea din Constanţa. Peştele a fost confiscat.