Delir şi isterie colectivă la moartea liderilor de la Phenian | FOTO & VIDEO

Delir şi isterie colectivă la moartea liderilor de la Phenian | FOTO & VIDEO

Tatăl lui Kim Jong-il, "preşedintele etern" Kim Ir-sen, a murit pe 8 iulie 1994, la vârsta de 82 de ani. La funeraliile sale, organizate la Phenian, au participat sute de mii de oameni din întreaga ţară, iar imaginile cu nord-coreenii în lacrimi au făcut înconjurul lumii. Scenele s-au repetat şi azi, după ce s-a aflat că dictatorul Kim Jong-il a încetat din viaţă sâmbătă.

Din 1994 a rămas celebră relatarea în care un reporter transmite de la faţa locului şi plânge. "Limuzina mortuară se apropie. Mare Conducător, e adevărat? Vrei să pleci fără noi?", strigă îndurerat reporterul.

Au existat şi zvonuri conform cărora mulţi nord-coreeni s-au sinucis în timpul funeraliilor fostului lider de la Phenian.  La anul se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-Sen, fondator al Republicii Populare Democrate Coreene. Ce spun psihologii: "O psihoză în masă, nu o suferinţă reală"

Manifestările publice de tristeţe ale nord-coreenilor nu sunt autentice, ci sunt rezultatul unei psihoze în masă, spun psihologii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Durerea lor nu este autentică. Ei se comportă aşa probabil din cauza repercusinuilor. Dacă zece plâng, cei care nu îşi manifestă supărarea, ar fi împotriva regimului", este de părere Keren Rosner, psiholog şi psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.

Reacţia în masă a nord-coreenilor la aflarea veştii decesului lui Kim Jong-il  este cu atât mai puţin credibilă cu cât sunt cunoscuţi ca un popor care nu îţi manifestă emoţiile în public. "Este vorba despre un coportament învăţat. Ei ştiu că aşa trebuie să îşi arate tristeţea, regretul şi asta fac".

Izolarea în care trăiesc a dus la crearea de-a lungul timpului a unui comportament artificial, aşa cum evoluţia lor, ca popor, nu urmează cursul normal al istoriei, mai spune psihoterapeutul.

În plus durerea profundă nu ar permite astfel de manifestări. "Durerea profundă te epuizează şi nu mai ai putearea să te manifeşti şi chiar dacă o faci, din reacţii se vede autenticitatea", conchide Keren Rosner. Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il. Mii de persoane s-au adunat în pieţele centrale ale oraşelor, unde îşi plând dictatorul

Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il. ŞI elevii sunt impresionaţi de moartea dictatorului care a murit, sâmbătă, în urma unui atac de cord

Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il. Sute de mii de buchete vor fi depuse în semn de omagiu

Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il

Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il. Un cadru militar nu şi-a putut abţine emoţiile, în timpul unui interviu televizat

Nord-coreeni îl plâng pe Kim Jong Il. Toate ziarele din Coreea de Nord scriu astăzi despre moartea dictatorului. FOTO REUTERS

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/fPhiPf4rVYg" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5zYsUqAYg6c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Kim Jong-il. CITIŢI ŞI:

  • 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Kim Jong-il. De ce se temea dictatorul comunist