Degustare de vin la mănăstire

Degustare de vin la mănăstire

Călugării de la Cetăţuia, din Iaşi, organizează degustări faimoase de vin mănăstiresc, în cramele răcoroase în care se găsesc două butoaie de câte 5.000 de litri fiecare.

Ctitorie a domnitorului Gheorghe Duca, veche de peste 340 de ani, Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi e renumită pentru vinul produs aici încă de pe vremea lui Duca.

În weekend, ghizii lăcaşului de cult au oferit experienţa degustării vinului mănăstiresc. „Dacă doreşte cineva să se înfrupte din vinul de la Cetăţuia este bine-venit, noi nu îi impunem”, spune cu tâlc monahul Dosoftei, muzeograful mănăstirii. După degustare, vinul poate fi cumpărat.

„Vinul trebuie vorbit”

Ne puteți urmări și pe Google News

După un tur al bisericii, o vizită în casa domnească ce adăposteşte în prezent muzeul mănăstirii şi o plimbare prin Sala gotică, a sfatului domnesc, eşti poftit în pivniţele supraetajate.

Nimic nu e mai plăcut apoi decât să te retragi în crame. Cobori pe o scară la capătul căreia se zăresc gurile a două încăperi spaţioase. În sala din stânga e o masă mare, rotundă, cu taburete de jurîmprejur, flancată de două butoaie- gigant, de 5.000 de litri. Aerul proaspăt, curăţenia, liniştea şi vinul gata pus în carafe te îmbie să zăboveşti, în ciuda frigului care te taie prin oase.

Monahul Dosoftei, crescut în mănăstirea-cetate de la vârsta de 12 ani, are sarcina de a împărtăşi grupului povestea vinului de la Cetăţuia. „Serviţi vă rog, vinul trebuie vorbit”, ne îndeamnă el.

„Tainele vinului mănăstiresc sunt cunoscute de puţini călugări care au prins secretele viei de la monahul Gherontie, cel mai în vârstă dintre noi”, poveşteşte monahul Dosoftei.

Cele două butoaie de 5.000 de litri, vedetele cramei, aduse din Maramureş în urmă cu 30 de ani, au fost asamblate în interior. Pe măsura ce se vinde vinul, cantitatea rămasă este transferată în butoaie mai mici, astfel încât înăuntru să pătrundă cât mai puţin aer.

Butoaiele sunt primenite după un anumit tipic, la fel şi întreaga încăpere. Pereţii sunt spălaţi cu clor, se văruieşte o dată la trei luni, iar pe pardoseală se toarnă lapte de ciment, aşa aerul din interior se menţine proaspăt, fără pic de miros de mucegai.

„Butoaiele sunt uneori mai pline, alteori mai goale, depinde dacă avem ani secetoşi. Suntem o comunitate de 22 de călugări, iar la culesul celor zece hectare de vie primim ajutorul muncitorilor sezonieri”, spune monahul.

Promovare turistică

O agenţie de turism, Icar Tours, are în pachetul de oferte şi sesiuni de degustare a vinurilor de la Cetăţuia. „Noi trimitem ieşenii în vacanţe în străinătate, vin dem bilete de avion însă ne-am dat seama că e necesar şi să orientăm turiştii spre interior, să-i invităm să descopere şi mănăstirile Iaşiului”, spun reprezentanţii agenţiei.