Evenimentul Zilei > EVZ Special > Degeaba s-a rugat la Ierusalim. Ultimul șef al Poliției Timiș a fost săltat de DNA
Degeaba s-a rugat la Ierusalim. Ultimul șef al Poliției Timiș a fost săltat de DNA

Degeaba s-a rugat la Ierusalim. Ultimul șef al Poliției Timiș a fost săltat de DNA

Comisarul șef Gheorghe Popescu, adjunctul de la Inspectoratul pentru probleme Juridice, este acuzat că ar fi luat mită un televizor, pentru a angaja un polițist.

După ce în ediția de miercuri arătam cum au ajuns să plângă polițiștii din Timișoara, de frica turnătorilor dintre ei, acum oamenii legii nu mai au niciun stres. Ultimul lor șef din vechea gardă a fost reținut de procurorii anticorupție. Comisarul șef Gheorghe Popescu, adjunct al șefului Inspectoratului pe probleme Judiciare, a fost dus la audieri la DNA cu duba mascaților.

Șeful DNA Timișoara, Tamas Schiffbeck, a declarat, pentru EVZ, că Popescu este acuzat de fapte de corupție”. Surse apropiate anchetei au confirmat că el ar fi luat mită. De altfel, odată cu Popescu, mascații au adus la DNA și un televizor LCD, pe care ofițerul l-ar fi primit mită pentru a-l angaja pe un polițist, care, ulterior, a plătit televizorul cu cardul personal.

Popescu a condus Poliția TF Timiș, iar din mai 2010 până în mai 2013, când a fost înlăturat de la comandă, s-a aflat la șefia IPJ Timiș. El a dat în judecată instituția și a revenit ca adjunct al șefului Inspectoratului, după ce instanța a decis că înlocuirea sa a fost nelegală. La vremea respectivă, comisarul se lăuda că a vizitat locurile sfinte din Ierusalim, iar rugăciunile fierbinți i-au rezolvat grabnic problema. Om credincios, Popescu povestea și zilele trecute, imediat după reținerea colegilor săi de la conducerea IPJ Timiș, că simte cum Dumnezeu face, în sfârșit, dreptate: „Am fost de Sărbători în locurile sfinte, la Ierusalim. M-am rugat”. El susținea că nu s-a rugat ca procurorii DNA să-i ia pe șeful IPJ, Sorin Munteanu, și pe adjunctul Florin Bolbos, ci s-a rugat „de sănătate, să fie bine”. Se pare că rugăciunile l-au ajutat doar parțial.

Ehipa din arest

Reamintim că întreaga Poliție Timiș a fost decapitată, la mijlocul lunii, pentru fapte de corupție. Ofițerul care a condus Serviciul Poliției Rutiere, Marcel Crăciunescu, a fost interceptat în patru acte materiale, fiind acuzat că ar fi primit șpagă de la subalterni pentru a-i înainta în grad la excepțional, înainte de termen. Contravaloarea „serviciului” ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, în bunuri: de exemplu, cauciucuri de Mercedes, plasme sau o ușă de garaj.

De asemenea, au fost arestați pentru 30 de zile șeful IPJ Timiș, comisarul șef Sorin Muntean, și adjunctul său pe probleme de Ordine Publică, Florin Bolbos, acuzați de abuz în serviciu, după ce au girat mutarea disciplinară a unui polițist din orașul Recaș, care a refuzat să se supună ordinelor venite de la primarul PSD al localității, Teodor Pavel.

Polițist sărac

Potrivit declarației de avere, comisarul șef Gheorghe Popescu nu este un om bogat. În afară de un apartament cumpărat în 1991, împreună cu soția sa, el mai deține o casă și două terenuri, la Pitești, pe care le-a moștenit.

Adjunctul de la IPJ mai are două autoturisme Renault, unul din 2001, și altul din 2008. Cu una din mașini a fost filmat, în urmă cu trei ani, în timp ce trecea pe culoarea roșie a semaforului. În 2013, când a fost demis de la șefia TF Timiș, Popescu declara: „Mă sună prieteni din toată țara, actuali sau foști șefi de poliție, care mă întreabă dacă fac parte din tabloul cu foștii comandanți ai Poliției Timiș sau sunt cu plutonierii de la poartă! Ce să le răspund, astea-s vremurile, le-om duce toate!” El fusese pus de serviciu la poarta Inspectoratului.