Evenimentul Zilei > Justitie > DEFINITIV: Deputatul PSD Ciprian Nica, declarat colaborator al Securității
DEFINITIV:  Deputatul PSD Ciprian Nica, declarat colaborator al Securității

DEFINITIV: Deputatul PSD Ciprian Nica, declarat colaborator al Securității

Vicepreședintele Comisiiei Juridice din Camera Deputaților, a colaborat cu Securitatea. El a primit numele de cod ”Bratosin”. Decizia instanței supreme este definitivă.

În 1976, Nica a fost recrutat de Securitate, a primit numele de cod „Bratosin” şi şi-a turnat colegii de liceu. În octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că informaţiile date Securităţii de acesta au adus atingere libertăţilor fundamentale a celor pe care i-a pârât fostei poliţii politice.

Turnătoriile lui „Bratosin”

CNSAS susţine că Nica a fost recrutat în calitate de colaborator „pentru a asigura o supraveghere informativă cât mai bună a mediului de elevi”. El a semnat un angajament la data de 2 iunie 1976, la vârsta de 18 ani, şi a dat patru note infomative. Astfel, „într-una din serile petrecute în camera elevului N.M., unul dintre elevii străini, F.A., întreţinea discuţii politice şi anume despre capitalism, despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism”. La finalul notei scrise şi semnate de „Bratosin” s-a dispus de către ofiţerul de securitate măsura verificării elevului „turnat” la şcoală, „dirijarea şi altor surse din cadrul liceului pe lângă elevul străin”. O altă turnătorie măruntă privea un elev care asculta Radio Europa Liberă. Ofiţerul de legătură a scris pe marginea notei: „Semnalaţi-l organelor UTC şi conducerii liceului”. Alte două note privesc relaţiile de prietenie dintre elevii străini ai liceulului şi activităţile cotidiene ale acestora, de la ieşirile la restaurant la vacanţele de la mare.

A cerut expertiză

Având în vedere că aceste note nu au fost recunoscute de Nica, în timpul procesului s-a efectuat o expertiză grafoscopică care a demonstrat că paginile au fost scrise şi semnate de deputat. Deputatul PSD a contestat la Curtea Supremă verdictul de colaborator. Următorul termen de judecată a fost stabilit în septembrie 2014. Sentinţa motivată a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit căreia Nicolae-Ciprian Nica a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: