Deficitul pe primul trimestru, în ținta FMI

Deficitul pe primul trimestru, în ținta FMI

Guvernul a strâns cureaua cheltuielilor de personal în luna martie. Acestea au scăzut cu 8,7% în primele trei luni ale anului față de perioada similară de anul trecut, până la 11,68 miliarde de lei.

Cifrele bugetare pe primele două luni indicau o diminuare cu numai 0,7% a cheltuielilor cu angajații în sectorul de stat, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Totodată, cheltuielile guvernamentale au depășit veniturile cu 8,22 miliarde de lei, sub limita țintei stabilite cu Fondul Monetar Internațional (FMI), de 8,25 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar s-a cifrat la 3,7% din produsul intern brut.

Veniturile bugetare din perioada ianuarie-martie au fost de 37,5 miliarde de lei, în scădere cu 1,4% față de aceeași perioadă din 2009. Cheltuielile s-au redus și ele, însă într-o măsură mai mică: -0,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Veniturile din taxe vamale cu 20% mai mici

Încasările din TVA s-au diminuat cu 11,5% în primele trei luni ale anului față de primul trimestru din 2009, iar sumele provenite din impozitul pe profit, salarii, venituri și câștiguri din capital au scăzut cu aproape 5%. Din cauza scăderii comerțului exterior, taxele vamale au adus venituri cu circa 19% mai mici. Totodată, contribuțiile de asigurări s-au redus cu 5,2%, până la 11,5 miliarde de lei.

Cu peste o treime mai mulți bani pentru dobânzi

Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu mai mult de o treime, în primul trimestru din 2010, față de perioada similară a anului trecut. Cu 36,6% mai mari, acestea s-au cifrat la 1,67 miliarde de lei, potrivit datelor remise de MFP. Pentru bunuri și servicii executivul a cheltuit cu 0,4% mai puțin, iar cheltuielile de asistență socială s-au majorat cu 15,6%.

Cea mai mare creștere, de 119,4%, se înregistrează la asigurările pentru șomaj și la bugetele administrațiilor locale, de 55,6%, „ca urmare a plății ajutoarelor restante datorate de administrațiile locale din venituri proprii”, explică reprezentanții Finanțelor.

În același timp, pentru investiții guvernul a cheltuit 4,3 miliarde de lei, adică 9,4% din totalul cheltuielilor bugetare.