Deficit de funcționari publici în Republica Moldova

Deficit de funcționari publici în Republica Moldova

Majoritatea primăriilor, ministerelor şi instituţiilor subordonate Guvernului din Republica Moldova au deficit de funcționari.

Nu vor să fie funcționari din cauza salariilor

Moldovenii spun că nu vor să se angajeze la stat din cauza salariilor mici. Autorităţile centrale au anunțat elaborarea unor reforme în domeniul administrativ. Ei vor să identifice instrumente prin care să facă aceste funcţii să mai atractive.

Angajații autorităților locale se plâng că sunt nevoiți să lucreze în mai multe locuri pentru a se descurca cu banii. Așa că alte avantaje, precum siguranța locului de muncă sau a plății taxelor către stat nu mai fac slujbele de bugetari suficient de atrăgătoare.

Cum este organizată plata salariilor funcționarilor în Republica Moldova

Autorităţile locale din Republica Moldova îşi gestionează de sine stătător resursele financiare. Numai anumite funcţii, precum cele de primari, viceprimari sau secretari ai consiliilor locale primesc banii de la bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar autoritățile locale se plâng că nu au bani suficienți, pe de o parte din cauza situației economice a țării, pe de alta din cauza depopulării localităților prin migrația economică. Și asta pentru că foarte mulți locuitori din Republica Moldova au ales să plece la muncă, fie în Rusia, fie în Uniunea Europeană, folosindu-se de cetățenia română.

Impozit redirecționat, Republica Moldova

Bugetarii se plâng de salariile mici / Sursa foto: Arhiva EVZ

 Criză de funcționari și în administrația centrală

Și administrația centrală a Republicii Moldova se plânge de lipsa de funcționari publici, adusă de salariile mici.

Iar ministerele se plâng că, din acest motiv, duc lipsă de personal calificat. Biroul Naţional de Statistică, de exemplu, are peste 700 de posturi, dintre care aproape 100 sunt vacante.

Acum, pe fondul condiţionalităţilor pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească în procesul de integrare europeană, criza se vede și mai grav. Guvernul a decis deja să majoreze salariile unor categorii de funcţionari publici din ministere şi cancelarii de stat.

În acest moment, în Republica Moldova, peste 20 la sută din totalul funcţiilor publice de la Guvern, Parlament sau Cancelaria de stat sunt vacante. iar în instituţiile şi agenţiile subordonate executivului, proporția posturilor vacante ajunge la 25%.