Deficit bugetar record în 2020. Pandemia a dus la dublarea procentului

Deficit bugetar record în 2020. Pandemia a dus la dublarea procentului Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

România a înregistrat un deficit bugetar record în anul 2020, aproape jumătate din acesta fiind cauzat de pandemia de COVID-19. Datele sunt oficiale, prezentate de Ministerul Finanțelor Publice.

Evoluția încasărilor din contribuții sociale au dus la un deficit record

Evoluţia încasărilor din contribuţii sociale a fost influenţată de posibilitatea restructurării/eşalonării obligaţiilor bugetare cu termen de plată până la 25 decembrie 2020, de modificarea bazei de calcul a CAS şi CASS datorată de salariaţii cu contract individual de muncă cu timp parţial şi de scutirea de la plată a contribuţiei asiguratorii în muncă (pentru şomajul tehnic).

Încasările din impozitul pe profit au însumat 15,99 miliarde lei în 2020, în scădere cu 9,8% (an/an). În structură, încasările din impozitul pe profit de la agenţii economici s-au diminuat cu 5,2% (an/an), în timp ce veniturile din impozitul pe profit de la băncile comerciale au scăzut cu 44% (an/an).

„Evoluţia negativă este explicată în principal de contracţia activităţii economice, restructurarea/reeşalonarea obligaţiilor fiscale, precum şi de bonificaţiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici şi mijlocii, acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificaţii acordate în sumă de circa 0,9 miliarde lei)”, subliniază documentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice au înregistrat 3,15 miliarde lei în anul 2020. Acestea au fost în scădere cu 15,4% (an/an). Dinamica încasărilor a fost afectată de conjunctura economică nefavorabilă, restructurarea/reeşalonarea obligaţiilor fiscale declarate de contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, precum şi de bonificaţiile de 10% acordate acestora pentru plata impozitului la scadenţă (OUG 33/2020).

Încasări mai mici din TVA și accize

Încasările nete din TVA au înregistrat 60,82 miliarde lei în 2020. Au fost în scădere cu 7% comparativ cu nivelul înregistrat în anul precedent. Evoluţia lunară reflectă o recuperare însemnată în decembrie (+16% an/an). Potrivit MF, evoluţia încasărilor din TVA în anul 2020 a fost influenţată negativ de creşterea rambursărilor de TVA cu 14,5% an/an (+2,72 miliarde lei).

Veniturile din accize au însumat 30,72 miliarde lei în anul 2020, în scădere cu 2,4% (an/an) faţă de anul precedent. În decembrie s-a consemnat o accelerare de 3,1% (an/an) a acestora. Dinamica nefavorabilă din 2020 este explicată de contracţia încasărilor din accizele pentru produse energetice (-12,6%, an/an). Un impact l-a avut reducerea consumului de carburanţi în conjunctura economică actuală.

În schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat o creştere de 10,9% (an/an), susţinută şi de majorarea nivelului accizei la ţigarete.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi au înregistrat 3,77 miliarde lei în 2020. dinamica este explicată de baza foarte redusă aferentă anului 2019. De asemenea, avansul se datorează şi încasării taxelor de licenţă de la ANCOM.

Cheltuieli datorate măsurilor de combatere a pandemiei

Cheltuielile bugetului, în sumă de 424,43 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 14,8% faţă de anul 2019. Majorarea cheltuielilor se datorează şi măsurilor pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

Cheltuielile bugetului, în sumă de 424,43 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 14,8% faţă de anul 2019. Majorarea cheltuielilor se datorează şi măsurilor pentru combaterea epidemiei de COVID-19. Toate acestea au dus la un deficit bugetar record în 2020.

Până la finele lunii decembrie s-au plătit 4,25 miliarde lei pentru indemnizaţii acordate pe perioada suspendării temporare a contractului de muncă. Suma de 922,13 milioane lei s-a cheltuit pentru indemnizaţii acordate pentru alţi profesioniştii, precum şi pentru persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă.

2,69 miliarde lei reprezintă sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părţi a salariului brut al angajaţilor menţinuţi în muncă (41,5%). 96,15 milioane lei pentru indemnizaţii acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii școlilor.