Dedesubturile scandalului de la Cluj: Cum ”a schimbat” DNA un Rus cu altul la șefia IPJ Cluj. Grupul de la Cluj pierde teren după dosarul Coldea

Dedesubturile scandalului de la Cluj: Cum ”a schimbat” DNA un Rus cu altul la șefia IPJ Cluj. Grupul de la Cluj pierde teren după dosarul Coldea Parchetul Anticorupție Sursa foto: Facebook

Mircea Rus a fost șef al IPJ Cluj până acum aproape doi ani când DNA anunța cu surle și trâmbițe un dosar de abuz în serviciu. Pentru ca tacâmul să fie complet, omul a fost reținut pentru 24 de ore și evident dat jos de la șefia Inspectoratului. În locul său a venit un alt Rus, Mihai, care este nimeni altul decât nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus.

Între timp, cariera lui Mircea Rus a cam fost pusă pe butuci. Scandalul de corupție și dubiile care planau asupra sa din cauza acelui dosar, l-au cam pus pe linie moartă.

Șefia IPJ Cluj, implicații la cel mai înalt nivel

Doar că la începutul acestui an, procurorii DNA se răzgândesc și clasează dosarul lui Mircea Rus. Desigur că era prea târziu, Mihai Rus devenise deja șef al IPJ Cluj, de mai bine de un an iar Mircea Rus fusese eliminat. Potrivit jurnalistului Liviu Alexa, totul s-ar fi întâmplat cu buna știință a lui Lucian Bode și a lui Bogdan Despescu. Cel care a instrumentat dosarul este procurorul Mihai Birtoc, de la DNA Cluj. Despre el, mai mulți jurnaliști au scris că ar fi un ”executant” al comenzilor politice.

Dovadă ar fi dosarele cu ținte bine alese, care în cele din urmă se sfârșesc prin clasări. Un alt exemplu, în afară de cel al lui Mircea Rus, este cel al rectorului UMF. Mihai Bojiță, a fost acuzat de corupție, iar apoi a fost declarat nevinovat. Surprinzător, același procuror a schimbat macazul cu 180 de grade. Schimbarea vine și în contextul dosarului pe care Florian Coldea îl are și el la DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News
Chestorul Mihai Rus

Chestorul Mihai Rus Sursa foto: IPJ Cluj

Ce se ascunde în telefonul lui Mihai Rus

Și uite așa și Mihai Rus s-a ales cu dosar penal după un întreg scandal în stradă cu ai lui colegi, polițiști. Este acuzat acum de complicitate la abuz în serviciu, dar și de fals în declarații. Ar fi încercat să schimbe pe o contravenție numele său cu al soției și de aici abordarea lui nu a fost tocmai ortodoxă la adresa colegilor. Dosarul de corupție în care acesta este implicat ar avea o miză clară.

Mai exact telefonul lui Mihai Rus, acolo unde s-ar afla date importante despre grupul de la Cluj. Aceste lucruri s-ar putea afla, dacă se face o percheziție informatică, lucru pe care procurorii îl pot cere. Mai ales că acesta, devenit chestor la doar 43 de ani peste noapte, ar fi fost destul de slobod la gură. Iar în telefonul lui s-ar afla tot felul de informații interesante.