Fotbalul italian din anii '90 a fost, poate, cel mai adulat dintre toate competițiile din Europa. Avea o sumedenie de star-uri, numeroși „titani”, iar acest sport era, uneori, chiar și mai presus de religie sau familie pentru microbiștii din Peninsulă. Un „colos” al fotbalului italian a fost Gianluigi Lentini, cândva cel mai scump jucător, al cărui coleg de echipă a fost și Florin Răducioiu, la AC Milan.
În 1992, AC Milan era pe val în Serie A, dar și în Europa. „Diavolii” erau pe atunci pregătiți de legendarul Fabio Capello, cel care îl înlocuise pe banca milanezilor pe un alt nume imens, Arrigo Sacchi. Era o perioadă în Scudetto era împărțit între orașele Milano și Torino, din nordul Italiei.
A fost un an în care Milan a cules laurii fotbalului italian, fiind sub patronajul lui Silvio Berlusconi, iar în echipă se regăseau „coloși” precum Marco van Basten, Jean-Pierre Papin, Roberto Donadoni, Frank Rijkaard, Dejan Savicevic, Ruud Gullit, Zvonimir Boban și mulți alții.
Practic, era o bătălie acerbă între Milan și Juventus. De bani nu ducea lipsă niciunul dintre aceste cluburi. În Premier League, de exemplu, Alan Shearer devenise cel mai scump jucător, având un preț de 3,6 milioane de lire sterline.
Lentini, mai scump ca marele Papin
În Serie A, AC Milan și Juventus se luptau pentru semnarea unui jucător a cărui taxă de transfer le va returna de aproape patru ori mai mare decât această sumă. O luptă crâncenă între noul și vechiul mascul-alfa din Serie A. În acea vară, Milan a devenit primul club care a rupt bariera de 10 milioane de lire sterline, odată cu transferul francezului Jean-Pierre Papin de la Marseille. Ca răspuns, Juventus a depășit suma milanezilor și l-au achiziționat pe Gianluca Viali, de la Sampdoria, pentru 12 milioane de lire sterline.
Pentru Milan a urmat o altă „țintă” scumpă. Aceasta era Gianluigi Lentini, de la AC Torino. După achiziționarea lui Papin, Lentini părea, însă, o mutare lipsită de valoare.
În același timp, Lentini era dorit și la Juventus, marea rivală a lui „Toro”, și astfel valoarea jucătorului se dublase, ba chiar se triplase. Dar clubul torinez a vrut să-i dea o palmă „Bătrânei Doamne” și nici măcar nu și-a imaginat vreo secundă cum ar fi arătat Lentini în echipamentul cu dungi albe și negre. Astfel, că, în 1992, pe când avea doar 23 de ani, Gianluigi Lentini a fost transferat pe „San Siro”, la AC Milan.
Vaticanul a răbufnit
A fost, atunci, unul dintre cei mai scumpi jucători ai lumii, pentru care Berlusconi a scos din buzunar suma de 18,5 miliarde de lire italiene, adică 13 milioane de lire sterline! Ziarul Vaticanului, OsOservatore Romano, a notat atunci că suma plătită pentru transferul lui Lentini este o „infracțiune împotriva demnității de muncă”.
Lentini era un alergător incredibil, care putea opera pe ambele părți ale terenului. Acesta a plecat cu mare scandal de la Torino. Fanii trupei „bianco-granata” i-au făcut zile fripte președintelui clubului, Gian Mauro Borsano, făcându-l practic un prizonier al propriei case, deoarece ultrașii lui „Toro” protestau neîncetat la reședința sa. În 1991, Lentini avusese un sezon excelent cu Torino, alături de care reușise să învingă Interul și chiar pe Juventus, în istoricul duel intitulat „Derby della Mole”. A fost și anul în care Lentini și-a făcut debutul în naționala Italiei. Fusese, așadar, un sezon excelent pentru „Toro”, ajungând chiar și în finala Cupei UEFA, dar pe care a pierdut-o în fața Ajax-ului.
Miracol. A supraviețuit!
Odată ajuns la AC Milan, Lentini și-a făcut loc în primul „11” al lui Capello, iar fanii trupei de pe „San Siro” îl aveau deja la inimă pe mijlocașul de bandă. Amintim că la acea vreme, fotbalul în Italia era considerat artă, iar fotbaliștii din Peninsulă erau pur și simplu venerați.
În august 1993, Gianluigi Lentini a suferit un grav accident rutier. Avea 24 de ani când s-a prăbușit cu mașina, un Porsche 911, un accident care aproape l-a ucis și care a avut loc din cauza vitezei mari undeva la marginea orașului Torino. Învelișul bolidului era devastat pur și simplu, iar, potrivit presei de atunci, a fost un miracol că a supraviețuit acelui grav incident.
Astfel, într-o secundă, peisajul vieții lui Lentini s-a schimbat pentru totdeauna. După un sezon de debut la AC Milan, care-i adusese un titlu în Serie A și o finală pierdută a Ligii Campionilor, lumea părea să fie la picioarele lui Lentini.
Lentini a avut cauciucuri noi montate pe mașină în ziua precedentă, dar nu știa că nu trebuia să depășească 70 de kilometri pe oră.
Începutul sfârșitului
Circula cu aproximativ 200 de kilometri pe oră înainte de accident, moment în care s-a dat peste cap și mașina a fost cuprinsă de flăcări. În urma accidentului, Lentini a suferit o fractură de craniu și a fost găsit inconștient de un sofer de camion. El a fost dus la un spital din Torino, unde a petrecut următoarele două zile în comă ușoară. Nu numai că Lentini a supraviețuit, dar el a și revenit într-un scurt timp pe terenul de joc.
Odată refăcut, Lentini nu a mai fost același pe teren, nu mai avea acele calități fizice și tehnice care l-au propulsat în marea echipă a Milanului. Practic, din superstar, devenise un simplu component al echipei. Că Lentini, persoana, a supraviețuit a fost o binecuvântare, dar fotbalistul era de nerecunoscut.
În fine, s-a despărțit de Milan în 1996. După atâtea performanțe cu gruparea milaneză, Lentini a ajuns la Atalanta. În 1997, a revenit la Torino, iar după trei sezoane și-a continuat drumul în fotbal chiar și în ligile inferioare, la echipe precum Cosenza, Canelli, Saviglianese, Nicese și Carmagnola. 13 apariții a avut în tricoul „Squadrei Azzurra”, iar cele mai reprezentative echipe din cariera sa au fost, evident, Torino și AC Milan.
S-a retras la 43 de ani, după două decenii de la devenirea celui mai scump fotbalist din lume. A fost un fotbalist genial, dar nu a fost nicio clipă aproape de a fi cel mai bun jucător din lume. Cu toate acestea, un accident de mașină la viteză mare i-a luat șansa de a demonstra că poate deveni acel jucător. (FOTO: Facebook.com)