"Declaraţiile lui Sarkozy referitoare la retragerea din Schengen sunt electorale"

Analistul Cristian Ghinea, directorul Centrul Român de Studii Europene, crede că declaraţiile preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, referitoare la reforma acordurilor Schengen şi posibila retragere a Franţei din spaţiul de liberă circulaţie sunt electorale.

Cristian Ghinea a declarat, pentru EVZ, că în primul rând decizia respectivă, de a reinstala controale la graniţele Franţei, ar presupune costuri însemnate, iar în al doilea rând ar crea o frustrare foarte mare pentru cetăţenii francezi, care vor dori să iasă şi să intre în ţară, ca şi pentru numeroşii turişti care vizitează, anual, Franţa. "Ar fi interesant de văzut cum o ţară care a avut graniţe Schengen atâţia ani va reinstaura controlul la frontiere", a precizat Ghinea. "Bombă atomică" virtuală El spune că Sarkozy a anunţat, de fapt, "o bombă atomică", pe care nu are de gând să o folosească, ci este vorba doar despre o ameninţare. "Ţările din spaţiul Schengen şi din zona euro au încredere unele în altele, că respectă anumite cerinţe, dar, e adevărat, că Grecia, Italia şi Spania s-au confruntat, în ultima vreme, cu probleme privind imigraţia ilegală. Este dreptul Franţei să ceară reforme, să dorească să existe o guvernanţă comună, nu doar reguli comune, dar asta e o problemă care dă bine şi la electoratul lui Sarkozy", este de părere analistul.

Ghinea a amintit, ca o măsură ce ar putea fi luată, prelucrarea comună a cererilor de azil, pentru că, în momentul de faţă, unii imigranţi primesc drept de azil în Grecia, dar apoi se mută în Franţa şi este de înţeles frustrarea francezilor din această cauză. Totuşi, în opinia directorului CRPE, occidentalii tind să vadă doar dezavantajele existenţei spaţiului Schengen - imigraţia ilegală şi infracţionalitatea, dar uită beneficiile - libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor. Schimbarea acordurilor Schengen Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, vrea să salveze Europa prin revizuirea acordurilor Schengen. "Franța își va suspenda participarea sa la aceste acorduri, dacă în 18 luni nu vor fi schimbate”, a avertizat Sarkozy, care dorește un guvern al zonei Schengen. ”Tratatele Schengen trebuie revizuite. Intrarea pe teritoriul nostru trebuie controlată. Trebuie să avem un guvern al Schengen, ca și un guvern economic. Trebuie instrumente de gestionare a crizelor”, a afirmat candidatul Sarkozy, ieri, înaintea primului miting național. El a avertizat că, dacă în 18 luni nu vor fi schimbate acordurile, Franța își va suspenda participarea la ele, relata cotidianul ”Le Figaro”. ”Trebuie să putem sancţiona, suspenda sau exclude din Schengen un stat slab, ca şi un stat din zona euro care nu-şi îndeplineşte obligaţiile”, a adăugat preşedintele francez.