Declarațiile controversate ale lui Igor Dodon: Îndoieli cu privire la apartenența teritorială a regiunilor ucrainene

Declarațiile controversate ale lui Igor Dodon: Îndoieli cu privire la apartenența teritorială a regiunilor ucraineneIgor Dodon. Sursa foto: FB

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a stârnit recent controverse prin declarațiile sale referitoare la războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Într-un interviu acordat publicației „Настоящее время”, citat de „Європейська правда”, Dodon a evitat să răspundă clar la întrebările privind agresiunea rusă și apartenența teritorială a unor regiuni ucrainene.

Poziția Neclară față de Invazia Rusiei

Întrebat cine a introdus trupele în Ucraina, Dodon a răspuns evaziv, afirmând că „toate părțile sunt vinovate de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”. Această declarație, venind de la un fost lider al unui stat vecin, a fost percepută ca fiind ambiguă și echivocă, refuzând să condamne direct acțiunile Rusiei.

Îndoieli privind Teritoriile Ucrainene

Mai departe, când a fost întrebat despre apartenența regiunilor Crimeea, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, Dodon a declarat că „rezultatul negocierilor de pace va clarifica unde se va opri războiul”. El a adăugat că există opinii diferite cu privire la aceste teritorii, unii considerându-le parte a Rusiei, alții parte a Ucrainei. „Să așteptăm să vedem ce se va întâmpla în urma negocierilor și încheierea conflictului din Ucraina”, a spus Dodon.

Controversa Bucea

În ceea ce privește masacrul de la Bucea, un episod tragic în care trupele rusești au ucis în masă civili ucraineni la începutul invaziei, Dodon a susținut că „a văzut diferite poziții referitoare la Bucea”. El a menționat că unii consideră că ar fi fost o înscenare, evitând să ia o poziție fermă. Totuși, a recunoscut că situația este „groaznică”.

Apel pentru Relații Strânse cu Rusia

În luna aprilie, Dodon și-a exprimat dorința de a restabili parteneriatul strategic al Moldovei cu Rusia, afirmând că majoritatea cetățenilor moldoveni ar susține această mișcare. Această poziție contrastează cu direcția pro-europeană promovată de actualul guvern de la Chișinău.

Dodon cheamă cetățenii la proteste. Cere demisia Președintelui, Parlamentului și Guvernului

Sursa: Facebook - Igor Dodon

Contextul Intern al Moldovei

Declarațiile lui Dodon vin într-un context intern complicat pentru Moldova, unde o parte semnificativă a populației încă manifestă simpatii proruse, în ciuda orientării pro-UE a guvernului. În ciuda sprijinului pentru integrarea europeană și condamnarea agresiunii rusești în Ucraina, Moldova rămâne împărțită între influența occidentală și legăturile istorice și culturale cu Rusia.

Concluzie

Declarațiile lui Igor Dodon reflectă o poziție ambiguă și controversată față de conflictul din Ucraina, evitând să condamne clar agresiunea rusă și lăsând deschisă întrebarea apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene. Aceste declarații subliniază tensiunile interne din Moldova și provocările sale geopolitice într-un context regional complex și volatil.