Declaraţie cheie: ''Este o onoare să-l primesc la Casa Albă pe preşedintele Abd al-Fattah al-Sisi pentru a reînnoi relaţia istorică dintre Statele Unite şi Egipt'', cândva deteriorată. Aşa a început Donald Trump în ceea ce priveşte istorica întâlnire cu preşedintele egiptean desfăşurată în urmă cu câteva ore la Washington. O vizită care semnează "dezgheţul" după ani de relaţii dificile şi complexe între cele două ţări. O vizită din start reuşită pentru ambele state.
Reamintim că prin anul 2014, al-Sisi l-a acuzat deschis pe fostul preşedintele Obama că ar fi susţinut pe Fraţii Musulmani şi c-ar fi "încercat să-l salveze pe preşedintele islamist Mohamed Morsi''. În fapt, democraţii, în special ex secretarul de Stat Hillary Clinton, au demonstrat un anumit feeling cu Fraţii Musulmani şi au acuzat în mai multe rânduri pe actualul preşedinte egiptean de violarea drepturilor omului în ţara sa. Cu Donald Trump, dimpotrivă, s-a restabilit acea sintonie care lipsea de mult timp.
SUA-Egip: lupta comună împotriva terorismului
În faţa jurnaliştilor, ''faraonul'' l-a elogiat deschis pe Trump: ''Am admirat şi apreciat profund personalitatea sa unică şi hotărârea sa de a intra cu forţă în lupta contra terorismului''- a declarat al-Sisi. ''Un efort hotărât împotriva unei ideologii a răului care distruge vieţi nevinovate şi aduce devastare în interiorul unor naţiuni şi comunităţi, terorizând persoane care n-au nicio vină. Trump a găsit pe acela care îl susţine, cu forţă şi seriozitate, iar împreună vom căuta o soluţie împotriva răului care îndurerează acest secol''.
La rândul său, Donald Trump a remarcat noua alianţă: ''Suntem de acord asupra multor chestiuni. Vreau să fac cunoscut tuturor, în situaţia că există dubii, faptul că sprijinim pe preşedintele al-Sisi. A reuşit o treabă fantastică, într-o situaţie foarte dificilă. În mine, preşedintele al-Sisi a găsit un mare prieten şi aliat. Vom combate împreună terorismul şi vom fi prieteni pentru mult, mult timp''.
Schimbarea de strategie la Casa Albă Potrivit lui Josef Olmert, docent în istorie meridională la Universitatea din Carolina de Sus, într-o analiză publicată pe Huffpost-ul american, ''preşedintele Trump pare a avea la inimă chestiunea meridională, gândind după intensitatea şi frecvenţa întâlnirilor sale cu lideri din regiune. Preşedintele egiptean al-Sisi este un actor fundamental, un om care în mod cert nu era printre favoriţii lui Obama.Aceasta fiindcă Obama-Kerry-Clinton îşi închipuiau că guvernul Fraţilor Musulmani, al lui Mohamed Morsi, va putea salva Egiptul după căderea preşedintelui Mubarak'' titreză presa americană.
Al-Sisi considerat zid de apărare împotriva terorismului Potrivit profesorului Olmert ''al-Sisi merită respect pentru a fi salvat Egiptul de o altă implozie internă asemănătoare aceleia care s-a verificat în Libia, Yemen, Iraq şi Siria, ţinînd cont de fatul că Egiptul este ţara arabă cea mai importantă. Preşedintele al-Sisi, învingând Fraţii Musulmani, a reuşit o mare înfrângere a Islamului radical şi jihadist din Orientul Mijlociu, pentru care ar fi meritat elogiile lui Obama, nu dispreţul său''.
Dacă situaţia actuală a drepturilor omului în Egipt nu este în niciun caz paradisiacă, trebuie ţinut cont că ţara trăieşte într-un echilibru politic delicat cu ameninţarea islamistă care aşteaptă oricând după colţ. Aceea a Fraţilor Musulmani a fost de fapt o dictatură religioasă nemiloasă şi Morsi a căzut sub loviturile unei uriaşe manifestaţii la care au participat 30 de milioane de persoane. Eveniment care l-a obligat pe liderul islamist să-şi dea demisia în 3 iulie 2013, ca urmare a loviturii de stat militare. De atunci, Egiptul, într-o situaţie foarte dificilă, e în căutarea unei stabilităţi necesare şi fundamentale în foarte complexul mozaic mediooriental.
De menţionat că al-Sisi, cu bune şi cu rele, şi cu toate limitele problemei, reprezintă stabilitatea, increderea nu numai pe plan intern, ci si extern, iată găsind tot sprijinul şi admiraţia lui Trump. Nici nu i-ar mai trebui mai mult în aceste momente istorice.