Declarație ȘOC a lui Trump: „Vladimir Putin, UCIGAȘ? Credeți că țara noastră este atât de NEVINOVATĂ?”

Donald Trump a reafirmat că își dorește o colaborare cu liderul de la Kremlin pentru combaterea terorismului islamic global.

Președintele Donald Trump i-a luat încă o dată apărarea lui Vladimir Putin în fața opiniei publice americane, afirmând că nu renunță la ideea de a ajunge cu liderul de la Kremlin la acorduri privind marile probleme planetare.

O reizbucnire a conflictului dintre forțele Kievului și separatiștii pro-ruși în Estul Ucrainei o determinase săptămâna trecută pe ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, să afirme că Washingtonul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei, până ce aceasta nu va renunța la ocuparea Crimeii. Un mesaj de o duritate fără precedent a noii administrații, cu atât mai mult cu cât a fost vorba de prima declarație a lui Haley în Consiliul de Securitate.

Însă duminică, într-un interviu difuzat de FoxNews înainte de SuperBowl, foarte populara finală a Ligii Profesioniste de Fotbal American, Donald Trump a repetat încă odată dorința sa de a reîncălzi relațiile cu omologul de la Moscova:

„Îl respect, dar asta nu înseamnă automat că mă voi înțelege cu el. Dar este liderul țării sale și cred că este mai bine să te înțelegi cu Rusia decât invers.”

Când jurnalistul i-a replicat oastelui său că Putin este un „ucigaș”, Donal Trump a făcut apel la un examen de conștiință:

„Prea mulți ucigași, prea mulți ucigași. Credeți că țara noastră este atât de nevinovată?”

Noul președinte american nu și-a explicat afirmația, care a stârnit un val de critici, inclusiv în tabăra republicană, care în general îl privește cu repulsie pe Putin.

Mitch McConnell, șeful majoritășii republicane din Senat, a declarat:

„Este un fost kaghebist, un golan, ales într-un mod pe care mulți oameni nu-l judecă credibil.”

În interviul său pentru FoxNews, Donald Trump a explicat în ce domenii ar vrea cu predilecție să se înțeleagă cu Vladimir Putin.

„Dacă Rusia ne ajută să luptăm împotriva ISIS (...) și a terorismului islamic în întreaga lume, este un lucru bun.

Noul șef de la Casa Albă a solicitat Pentagonului să-i furnizeze pînă la sfârșitul lunii februarie un plan pentru accelerarea luptei contra Statului Islamic, care, susține el, trenează de prea multă vreme.

Șefii armatei americane sunt unanim de acord că aportul Moscovei va fi determinant în pregătirea bătăliei de eliberare a Raqqa. De pildă, coaliția internațională, condusă de SUA, nu poate lansa ofensiva asupra Raqqăi fără a avea nici o idee care va fi statutul acestui oraș, iar în dezbaterea asupra acestui subiect Rusia joacă un rol cheie.

Un înalt oficial militar american, care a dorit să-și păstreze anonimatul, citat de presa americană, a declarat:

„Ei (rușii – n.r.) sunt în Siria la solicitarea guvernului de la Damasc, spre deosebire de Statele Unite, care sunt intruși.”

Deși în dorința sa de apropiere de Vladimir Putin, Donald Trump intră în coliziune cu o serie de nuclee din tabăra republicană, cum ar fi cel din jurul fostului candidat la prezidențiale din 2008, John McCain, un sondaj publicat vineri de New York Times arată că, totuși, pentru electoratul republican, amenințarea islamică eclipsează amenințarea rusă.

Întrebat care este locul din lume care reprezintă cea mai mare amenințare pentru Statele Unite, electoratul democrat a plasat în frunte Coreea de Nord, urmată de Rusia. Dar electoratul republican menționează după Coreea de Nord o lungă listă de țări musulmane înainte de a vorbi despre Rusia.