Evenimentul Zilei > International > Declarație incendiară: „Insulele Falkland aparțin de drept Argentinei”. Se reia un conflict vechi de 200 de ani?
Declarație incendiară: „Insulele Falkland aparțin de drept Argentinei”. Se reia un conflict vechi de 200 de ani?

Declarație incendiară: „Insulele Falkland aparțin de drept Argentinei”. Se reia un conflict vechi de 200 de ani?

Argentina a solicitat Marii Britanii să revină la masa negocierilor pentru a rezolva în mod pașnic lunga dispută legată de suveranitatea Insulelor Falkland (Malvine).

Daniel Filmus, Secretarul de stat argentinian pentru Insulele Malvine, Antarctica și Atlanticul de Sud,  a cerut Marii Britanii să țină cont de solicitarea comunității internaționale și să reia dialogul pentru a rezolta în mod pașnic problema Insulelor Falkland.

Apel la Rezoluția 2065 a Adunării Generale a Națiunilor Unite

Duminică, Filmus a făcut public un anunț în care a spus: Astăzi mai mult ca niciodată este necesar ca Marea Britanie să asculte cererile comunității internaționale. Dorim ca Marea Britanie să reia dialogul pentru a rezolva în mod pașnic disputa suveranității Insulelor Malvine. Dorim ca acesea să se conformeze rezoluției 2065 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Rezoluția menționată a fost adoptată pe 16 decembrie 1965.

Documentul lui Daniel Filmus mai precizează că apelul la comunitatea internațională pentru a se purta negocieri bilaterale între Marea Britanie și Argentina în sensul identificării unei soluții pașnice în această dispută trebuie să țină cont de interesele locuitorilor insulelor, așa cum sunt stipulate în Rezoluția ONU. Declarația Argentinei susține că forțele britanice au ocupat în mod illegal insulele. Argentina a adus și un alt argument, acela că britanicii au decimat populația băștinașă pe care autoritățile argentiniene o lăsase să se stabilească aici în mod legitim.

Declarația oficialului argentinian adaugă: „Cauza Insulelor Malvine și apărarea enormelor resurse naturale ale spațiilor maritime din jurul loc au devenit încă o data politică de stat. Congresul național a aprobat în unanimitate legile promovate de Președintele Alberto Fernández în vederea stabilirii unei limite externe a laturii continentale, creșterea amenzilor pentru pescuit illegal și fondarea unui consiliu național consultativ cu privire la problemele legate de Insulele Malvine. Acesta este compus din majoritatea forțelor politice, care lucrează deja la propunerile de politică pe termen mediu și lung”.

Argentina se consideră moștenitoarea legitimă a teritoriilor Spaniei

Politicianul a mai asigurat că „recuperarea exercițiului efectiv al suveranității naționale asupra Insulelor Malvine, Insulelor Georgia de Sud și Insulelor Sandwich de Sud, precum și a spațiilor maritime înconjurătoare, potrivit legii internaționale și respectând modul de viață al locuitorilor acestora, este un obiectiv permanent și inalienabil al poporului argentinian. Este înscris în Constituția noastră”.

Argentina a afirmat în repetate rânduri că este moștenitoarea legitimă a teritoriilor continentale, insulare și maritime care au aparținut Spaniei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE