Evenimentul Zilei > International > Declarație de război. Președintele interimar al Afganistanului a anunțat că va lupta cu talibanii VIDEO
Declarație de război. Președintele interimar al Afganistanului a anunțat că va lupta cu talibanii VIDEO

Declarație de război. Președintele interimar al Afganistanului a anunțat că va lupta cu talibanii VIDEO

Fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani şi retragerea forţelor armate ala SUA au generat vidul de putere şi deteriorarea situaţiei de securitate din Afganistan, dar intervenţia recentă a prim-vicepreşedintelui Amrullah Saleh, care a îndemnat populaţia să se mobilizeze împotriva talibanilor, aduce speranţă în rândul cetăţenilor care se tem de răzbunarea fanaticilor islamişti.

Practic, Amrullah Saleh a susţinut că este „preşedintele interimar legitim” al Afganistanului, iar în sprijinul acestei afirmaţii a citat un articol din Constituţia ţării. Prim-vicepreşedintele a transmis marţi că se află în Afganistan şi va lupta cu insurgenţii care s-au instalat în capitala Kabul.

Amintim că marţi, talibanii au susţinut prima conferinţă de presă, în care au transmis, printre altele că nu se vor răzbuna pe nici un afgan, indiferent dacă a colaborat cu americanii şi aliaţii.

„Conform Constituţiei afgane, în caz de absenţă, fugă, demisie sau moarte a preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. Mă aflu în prezent în ţara mea şi sunt preşedintele legitim interimar.

Fac apel la toţi liderii politici pentru a obţine sprijinul lor şi consensul”, a fost mesajul postat de Ashraf Ghani în limba engleză, pe Twitter. Totodată, el a precizat că nu are sens să-l contrazică pe preşedintele american Joe Biden, care a decis retragerea trupelor SUA.

Saleh are simpatizanţi în rândul afganilor

Critici pentru SUA şi NATO

„Spre deosebire de SUA şi NATO, noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei”, a transmis vicepreşedintele afgan, conform Agerpres.

Saleh este un inamic declarat al talibanilor şi s-a retras în ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor, valea Panshir, situată la nord-est de Kabul. De aici, el a cerut populaţiei să arate că ţara lor „nu este Vietnam”.

Mai departe, el s-a referit la Ahmad Shah Massoud, liderul Alianţei Nordului al mujahedinilor, care a fost asasinat de doi membri ai Al-Qaida chiar înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Saleh a subliniat că „nu-l va trăda niciodată”.

„Nu voi dezamăgi niciodată milioanele de persoane care m-au ascultat. Nu voi fi niciodată sub acelaşi acoperiş cu talibanii. Niciodată”, a transmis el pe aceeaşi reţea duminică.

Amrullah Saleh are conexiuni şi la nivel internaţional

Se pregăteşte replica pentru talibani

Ulterior, pe reţelele de socializare au fost publicate imagini cu el şi cu Ahmad Massoud, fiul lui Ahmed Shah Massoud. Cei doi apărea în valea Panshir, la marginea masivului Hindu Kush.

Ahmad Massoud anunţase încă de luni, în revista franceză La Regle du jeu, că va opune rezistenţă talibanilor şi va continua lupta pentru libertate a tatălui său, un erou al opoziţiei faţă de ocupaţia URSS.

Conform ultimelor informaţii, Saleh şi Ahmad Massoud ar colabora pentru a pune bazele unei rebeliuni împotriva noului regim. În acest context, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au început să se grupeze în Panshir.

Valea Panshir, obiectiv interzis pentru talibani

Valea Panshir este cunoscută pentru faptul că este greu accesibilă şi nu a niciodată ocupată de talibani în timpul războiului civil din anii 1990. Totodată, ea nu a căzut nici în mâinile sovieticilor, un deceniu mai târziu.

Saleh este originar din Panshir şi a luptat alături de comandantul Massoud în anii 1990. Apoi, el a servit apoi în guvernul acestuia, înainte ca talibanii să-l răstoarne în 1996 şi să preia puterea. La acea vreme, fanaticii islamişti au instaurat un regim fundamentalist.

Saleh a povestit mai târziu că talibanii i-au torturat ulterior sora pentru a-l face să iasă din ascunzătoare. Nu a fost de mirare că după 11 septembrie 2001, el a devenit o importantă sursă de informaţii pentru CIA.

După căderea talibanilor, între 2004 şi 2010, Saleh a preluat şefia Direcţiei naţionale de securitate (NDS), serviciul afgan de informaţii. Astfel şi-a creat o vastă reţea de informatori şi spioni printre talibani, dar şi în Pakistan.

Cariera politică a lui Saleh

În cele din urmă, în 2010 a fost îndepărtat din fruntea NDS. Un atentat împotriva unei conferinţe de pace la Kabul a stat la baza înlăturării sale.

În 2018, el a revenit în prim-plan şi a ocupat funcţia de ministru de Interne câteva luni. Atunci a încheiat o alianţă cu preşedintele Ashraf Ghani. În urma alegerilor prezidenţiale din 2019 a devenit prim-vicepreşedinte.

De-a lungul timpului, Saleh a fost ţinta unor atentate comise de talibani. Ultimul dintre ele a fost înregistrat în septembrie 2020.