Românii care obțin venituri din surse independente trebuie să se supună unor noi reguli. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a introdus noul model de Declarație unică din această lună. Vizați de această modificare sunt cetățenii care obțin diferite sume din chirii, tranzacții cu criptomonede sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Declarație unică 2025. Modificările introduse de ANAF
Românii care obțin venituri din dobânzile bancare sunt obligați să respecte aceeași regulă. Astfel, persoanele vizate trebuie să depun formularul 212 până la 25 mai 2025, potrivit Codului Fiscal.
Noul model de Declarație unică a fost publicat de ANAF la începutul lunii decembrie. Cei care obținut venituri din sursele menționate au obligația să o depună până pe 25 mai 2025.
Amenzi mari
Cei care nu se supun acestei reguli ridică amenzi usturătoare. Inspectorii ANAF pot aplica amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei în astfel de cazuri.
Ordinul ANAF 7.015/2024 include schimbări importante legate de calculul taxelor și impozitelor:
În acest an, plafonul pentru contribuții sociale se calculează la salariul minim pe economie, respectiv 4.050 lei. În 2024, acesta era de 3.300 de lei.
Prin urmare, sumele datorate CAS sunt mai mari cu 25%, iar în cazul CASS cu 10%.
Cei care obțin venituri nete anuale egale sau mai mari cu 12 salarii minime brute au obligația să achite contribuții de asigurări sociale și de sănătate. Conform actualei legislații, plafonul pentru pentru plata CASS este de 24.300 lei pe an.
Schimbările aduse în model de Declarație unică
Declarația unică 2025 nu mai include secțiunea de venituri estimate. Astfel, contribuabilii nu mai sunt nevoiți să depună estimările veniturilor și contribuțiilor fiscale din acest an.
Totodată, deducerea costurilor pentru aparatele fiscale electronice a fost eliminată. Declarația poate fi depusă prin Serviciul „Spațiul Privat Virtual” de pe portalul ANAF.
De asemenea, contribuabilii pot urma procedura și pe portalul www.e-guvernare.ro. Totodată, documentul poate fi depus în format fizic, la registratura ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.