Anul viitor vine cu noi cerințe, din partea Fiscului, pentru pensionari. Aceștia trebuie să se conformeze unor prevederi din Codul Fiscal, introduse în acest an. În cazul în care nu se vor conforma cererilor ANAF, pensionarii vor risca amenzi, conform legii care pot ajunge până la 500 de lei. O sumă destul de mare, raportat la majorarea acordată de guvern pentru anul viitor.
ANAF a modificat Declarația unică pe care trebuie să o depună toți cei care obțin venituri din mai multe surse. Astfel, începând de la 1 ianuarie 2023, pensionarii care obțin venituri și din alte surse decât pensia de stat vor trebui să completeze și să depună Formularul 112, în conformitate cu noile modificări legislative. Termenul de depunere a declarației unice rămâne în continuare 25 mai, însă începând de anul viitor, vor fi și pensionarii vizați de noile măsuri. Potrivit noilor schimbări, plafonul de impozitare pentru anul 2023 va fi stabilit în funcție de salariul minim, care ar urma să fie majorat la 3.000 de lei.
Modificările la Codul Fiscal îi are în vedere pe acei pensionari care obțin venituri din pensii din străinătate. Aceștia vor trebui să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar și impozit pentru suma care depășește 4.000 de lei. Taxarea se va face respectând prevederile legistlației europene din domeniul securității sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
De menționat că, începând cu anul viitor se va modifica, de asemenea, baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
Aceste modificări vizează persoanele care câștigă venituri din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, conform avocatnet.ro.
Sancțiuni pentru cei care nu se conformează
Cei care nu se vor conforma noilor reglementări și nu vor depune în termen, până la 25 mai, Declarația Unică, riscă amenzi, din partea ANAF, care pot ajunge până la 500 de lei. Dacă sunt plătite rapid, amenzile se reduc la 25 de lei. Chiar și așa, însă, persoanele fizice vor risca să primească și o decizie de impunere din oficiu. Astfel, vor fi obligate să plătească taxe în plus, pentru veniturile nedeclarate la termen.
„În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 50 de lei la 500 de lei”, conform Codului de Procedură Fiscală.
Cum amenzile pot fi reduse la jumătate din minimul legal, dacă sunt plătite în termen de 15 zile de la comunicarea contravenției, acest lucru înseamnă că, într-un final valoarea acestora se va reduce la 25 de lei.