Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat astăzi că țara noastră ar putea pierde banii din PNRR, dacă nu se vor face urgent reformele necesare.
Declarația a venit după ce Emil Boc a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. „Am avut o întâlnire de două ore cu premierul. Am început cu mulțumiri, că este punctual în aceste întâlniri în care s-a angajat. Noi, împreună cu domnul primar Toma de la Buzău, am arătat că suntem preocupați de reforme pentru modernizarea României.
Există riscul potențial ca România să piardă bani din fondurile europene dacă nu se fac reforme. Noi vom pierde bani în concret. Am rugat premierul și miniștrii de resort să rămână conectați la aceste reforme, care vor moderniza România. Dacă aceste reforme nu vor fi făcute, aleșii locali vor fi principalii pierzători.
Am vorbit despre descentralizare, pe șapte domenii cruciale, asta pentru că procesul s-a blocat și aici am cerut intervenția miniștrilor. Sunt direcții descentralizate și acelea trebuie să preia atribuțiile, nu să venim în fiecare lună cu dosărelul în capitală. Bucureștiul trebuie să exercite doar misiunea de control, dar în rest aceste instituții să ia deciziile, în funcție de problemele de pe plan local”, a declarat Emil Boc, după întâlnirea pe care a avut-o cu Nicolae Ciucă.
Câți bani trebuie să primească România de UE
România ar urma să primească sume importante de Uniunea Europeană. Din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.
Unde vor merge fondurile
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.