Nicolae Ciucă trimite o undă de șoc! Răsturnare de situație privind pensiile: Este exclus
- Sabina Popescu
- 30 ianuarie 2022, 19:58
Reforma pensiilor, asumată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), rămâne un obiectiv important pentru guvernanții țării. Cu toate acestea, orice demers privind renegocierea procentului de 9,4 la sută prevăzut la pensii în PNRR este exclus, a transmis duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Poziția ministrului Muncii, Marius Budăi, care a transmis că vrea renegocierea capitolului „Pensii” din PNRR și că a primit undă verde de la premierul Nicolae Ciucă cu privire la discuțiile ce ar urma să fie purtate la Bruxelles a fost negată de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Guvernul lui Nicolae Ciucă neagă renegocierea PNRR
Reforma pensiilor românești rămâne o țintă care trebuie atinsă în cadrul PNRR, iar „Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele și investițiile” asumate în fața Comisiei Europene.
„Este exclus să demarăm orice demers de renegociere până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens. Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. Aşa cum premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, vineri, în conferinţa de presă susţinută alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar, la nivelul Guvernului, atenţia trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viaţă de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent”, a declarat Dan Cărbunaru.
Mesajul purtătorului de cuvânt al Guvernului României vine chiar după ce Marius Budăi a anunțat că premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat acordul privind discuțiile pe tema PNRR, care trebuie purtate cu oficialii Comisiei Europene.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor?
Ministrul Muncii a subliniat că România nu se poate încadra în procentul de 9,4% din PIB stabilit în documentul european și totodată să-și îndeplinească obligațiile pe care le are față de populație.
„Renegocierea NU este un moft. Acum, în România, cheltuielile doar cu pensiile din sectorul public, pe baza de contributivitate, sunt 8%. În acest buget de 9,4%, mă așteptam ca într-un document oficial să fim profesioniști.
Există indemnizații de serviciu stabilite și plătite prin legi speciale și pensii militare. Toate, puse în procentul de 9,4%, nu se încadrează. Trebuie doi pași la asumarea inechităților Legea, noi avem legea 127, specialiștii spun că e bună, dar pasul doi e impactul bugetar, care nu se va încadra niciodată în procentul de 9,4”, a declarat ministrul Marius Budăi, sâmbătă seară.