Evenimentul Zilei > Justitie > Declarația directorul Black Cube dată DIICOT. Spionii israelieni știau că funcționează ca o celulă SRI, la comanda lui Iohannis și Hellvig. Proba zdrobitoare adusă de israelieni | EVZ EXCLUSIV
Declarația directorul Black Cube dată DIICOT. Spionii israelieni știau că funcționează ca o celulă SRI, la comanda lui Iohannis și Hellvig. Proba zdrobitoare adusă de israelieni | EVZ EXCLUSIV

Declarația directorul Black Cube dată DIICOT. Spionii israelieni știau că funcționează ca o celulă SRI, la comanda lui Iohannis și Hellvig. Proba zdrobitoare adusă de israelieni | EVZ EXCLUSIV

Black Cube, agenția împânzită cu foști ofițeri Mossad și spionarea șefei DNA se dovedește un caz plin de surprize. Un document-bombă ce vă este prezentat în exclusivitate de EvZ, ne arată o cu totul altă față a dosarului în care au fost arestați un fost ofi țer de informații SRI și doi israelieni

Nu știm în momentul de față ce finalitate va avea ancheta pe care o desfășoară DIICOT încă din luna aprilie 2016. Vineri, 21 octombrie, la șase luni și jumătate de la arestarea la București a agenților Black Cube, a apărut pe site-ul „Știri pe surse” un fragment din interogatoriul la care a fost supus directorul agenției israeliene de spionaj, Dan Zorella, de către o comisie rogatorie. Polițiști israelieni au asistat la întrebările puse de procurorul român Marius Crivăț printr-un sistem audio- video și au primit probele de la Dan Zorella, probe pe care aveau să le trimită anchetatorilor DIICOT din România. Depoziția lui Zorella a avut loc în vară, pe 27 iunie. În 15 septembrie, Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, declara că așteaptă să primească din Israel, de la comisia rogatorie, documentele probatorii.

Evenimentul zilei a aflat povestea conținută în întregul document de interogare, aflat acum în dosarul de la DIICOT, și credem că cele spuse de directorul general al Black Cube, Dan Zorella, vor fi intens dezbătute în spațiul public în următoarea perioadă. Cu siguranță, cazul va rămâne în analele serviciilor secrete ca o operațiune de răsunet a unor ofițeri de informații români.

În centrul atenției în acest caz stă Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, despre care Dan Zorella le-a spus anchetatorilor că agenția sa a fost angajată ca să o spioneze și să producă dovezi că e implicată în niște acte ilegale. Nu e nimic uluitor aici, deoarece există o practică la nivel internațional atunci când e greu de dat publicității anumite informații despre personaje sus-puse în ierarhia statului.


FOTO: Ron Weiner și David Geclowicz, cei doi agenți investigatori ai Black Cube, spioni profesioniști sau pioni de sacrifi ciu într-un joc între serviciile de informații? FOTO: EVZDeclarația directorul Black Cube dată DIICOT. Israelienii l-au înregistrat pe colonelul SRI Daniel Dragomir de la prima întâlnire

Evenimentul zilei a încercat să afle cât mai multe informații despre ce a declarat Dan Zorella în fața comisiei rogatorii pentru că e esențial să înțelegem dacă acesta a oferit anchetatorilor români și israelieni doar o poveste sau a produs și probe. Fără excepție, sursele noastre ne-au declarat că șeful de la Black Cube a prezentat și probe.FOTO:
Daniel Dragomir, un fost ofi țer SRI, distins de CIA și de alte servicii străine prestigioase, fost șef în SRI, este acuzat că ar fi comandat și pilotat întreaga operațiuneBlack Cube l-a înregistrat pe cel care a comandat operațiunea

Când și-a început depoziția, fostul ofițer Mossad a declarat, foarte hotărât, că este „interesat” să dea toate informațiile și să coopereze în totalitate cu organele de anchetă pentru a se ști ce s-a întâmplat în ceea ce noi numim „Afacerea Black Cube”. Interesul lui Zorella vine și din faptul că vrea să se afle cum și de ce au acționat oamenii lui, deoarece agenția Black Cube lucrează în zeci de state ale lumii, unde clienții plătesc sume importante pentru acțiunile pe care le comandă agenților israelieni.

Dan Zorella și-a început relatarea afirmând că, în ianuarie 2016, a fost abordat de un conațional care i-a vorbit de un român, Daniel Dragomir, fost șef în serviciul de informații românesc, care avea o problemă importantă de cercetat în România, în legătură cu DNA: suspiciuni de corupție față de șefa DNA! Intermediarul israelian i-a cerut să meargă în România și să se întâlnească cu Dragomir. A acceptat să vină la București pe 1 februarie 2016 ca să vadă despre ce „proiect” este vorba. L-a rugat pe un important om din serviciile secrete israeliene, Uri Levi, ieșit și el „la pensie”, să-l însoțească la întâlnirea cu românul. Levi lucrase aproape de Meir Dagan, fostul șef al Mossad din perioada 2002-2011, și este considerat un expert mondial în activitatea anti-teroristă.

Biletele de avion, probe în dosar

Dan Zorella și Uri Levi au ajuns la București în ziua de 1 februarie. Pentru a proba etapa aceasta, israelianul a înmânat anchetatorilor copii după biletele de avion și rezervările de la hotel pe numele Zorella și Levi.


FOTO:Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, s-a trezit că are în brațe un dosar care poate face istorieDaniel Dragomir le-a cerut să vorbească la telefoane securizate și le-a indicat aplicația pe care să o folosească pentru a nu fi interceptați. Au stabilit să se întâlnească la barul de la Hilton, unde Dragomir îi va aștepta cu un măr și un ziar pe masă, ca să fie recunoscut. Și-au povestit unii altora istoriile din activitatea de ofițeri ai serviciilor secrete. Zorella a declarat că Dragomir le-a spus de la început că a demisionat în 2013 din serviciu, dar că a rămas un fel de „persoană din umbra SRI, un curier al Serviciului pentru operațiuni speciale”.

Evitați-l pe Coldea!

După ce au găsit limbajul comun, cei trei au plecat spre un restaurant ca să mănânce și să discute despre proiectul pentru care Black Cube fusese contactată. La masă, Uri Levi a înregistrat toată convorbirea, iar Zorella a predat CD-ul cu dialogul lor polițiștilor israelieni, în cadrul comisiei rogatorii. Dragomir, spune Zorella, nu le-a cerut să îi rezolve lui dosarul pe care-l avea la DNA, ci le-a vorbit despre o „problemă națională, extrem de importantă pentru România” și le-a povestit lucruri și greșeli din istoria Laurei Kovesi, dar și din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acționat în 2005 pentru eliberarea ziariștilor răpiți în Irak. Cerința lui Dragomir era ca agenția Black Cube să adune material informativ despre Kovesi, dar să evite să-l contacteze în vreun fel pe Coldea, numărul 2 în SRI și prieten apropiat al șefei DNA.

Zorella a relatat anchetatorilor că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenți americani cu care cooperase de-a lungul timpului, că e susținut în demersul său de șeful SRI, Eduard Hellvig, ba chiar a lăsat să se înțeleagă că și de președintele Klaus Iohannis. Existau, însă, și unu-doi clienți foarte interesați de proiectul lui și sunt gata să plătească agenției lui Zorella. Se discută și despre sumă, iar israelienii spun că tariful pe o lună de lucru este de 150.000 de lire sterline, iar ei apreciază că operațiunea s-ar derula pe parcursul a două luni. Deci la cei 300.000 de lire sterline s-ar mai adăuga, la finalul proiectului, o primă de succes de 750.000 de lire.

Black Cube, „celulă”

a SRI Dan Zorella a susținut din nou că atât el cât și Udi Levi au înțeles că în spatele proiectului de spionare a Laurei Kovesi stă o instituție a statului. Drept urmare, în acea discuție din restaurant, i-au schițat lui Daniel Dragomir și planul de acțiune al agenților Black Cube împotriva Laurei Kovesi. Vor aduna informații din direcțiile indicate de Dragomir, le vor verifica pe cele care deja se știu, iar tot materialul (plus un raport final al agenției) va fi pus pe masa președintelui Iohannis care, în maximum două luni, trebuia să o reconfirme pe Laura Kovesi ca șef al DNA. Tot atunci, la masa din restaurant, Dragomir le-a spus că a obținut aprobare de la SRI ca agenții Black Cube să lucreze ca „o celulă” a SRI în România. Așa cum am menționat, toată discuția dintre cei trei a fost înregistrată și se află acum la DIICOT.

Întâlnire în casă conspirativă

Directorul agenției a declarat că Daniel Dragomir l-a căutat pe telefon în ziua de 7 martie 2016, cerând să urgenteze investigația. Zorella a povestit anchetatorilor și despre faptul că, pentru a face o verificare suplimentară, temeinică, a faptului că acțiunea împotriva Laurei Kovesi era dictată de o „autoritate guvernamentală”, Dan Zorella și Udi Levi au apelat la fostul șef al Mossad, Meir Dagan, despre care știau că are relații foarte bune cu oameni din serviciul secret de la București. Acesta a fost de acord să-i ajute și a făcut câteva verificări telefonice în România, iar după câteva zile le-a spus că totul e ok. Episodul s-a petrecut în perioada 7- 14 martie, deoarece șeful de la Black Cube spune că pe 14 martie l-a sunat pe Dragomir și i-a comunicat că va trimite agenți la București și că tariful va fi la jumătate din cât auu discutat inițial. Adică 125.000 de lire sterline și comisionul de 375.000 de lire.

Zorella nu are înregistrare pentru convorbirea cu Dagan, iar acesta este mort din 17 martie. Le-a spus, însă, anchetatorilor că a fost văzut de agenții de securitate ai lui Dagan intrând la fostul șef.

Pe 16 martie, Dan Zorella a sosit pentru a doua oară la București, s-a cazat la hotel Radisson Blu (s-a depus factură) și s-a întâlnit cu Daniel Dragomir într-o casă conspirativă. Acolo a primit banii, iar Dragomir i-a spus că știe că Dagan a sunat în România. A reafirmat că șeful SRI a aprobat ca agenții de la Black Cube să funcționeze ca o celulă a serviciului secret roman, în baza unui articol din Codul penal care indică că accesul într-un calculator străin este legal atunci când există suspiciunea de corupție.

Ce trebuiau spionii să afle despre Laura Kovesi

Șeful de la Blacke Cube a dat relații și a predat înscrisuri despre ce trebuia să verifice în legătură cu șefa DNA. Astfel, Zorella a dezvăluit procurorilor de la DIICOT că Dragomir le trasaseră sarcini în scris și că aveau în lucru declarațiile de avere ale Laurei Kovesi, care nu ar fi corecte, suspiciuni de răzbunare față de Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, posibilă mită luată de tatăl lui Kovesi în numele fiicei, posibile conturi bancare în Elveția și Cipru, precum și alte suspiciuni. Dan Zorella a declarat ferm că oamenii lui nu i-au spart mailul de serviciu al Laurei Kovesi.

Activitatea de spionaj a continuat și după arestările de la București

Tot în fața comisiei rogatorii, Dan Zorella a povestit că și după arestarea lui Ron și David de la București, alți doi agenți ai Black Cube s-au întâlnit la Londra (n.r. agenția are sucursală și acolo!) cu o româncă. Aceasta lucrase mult timp în apropiera Laurei Kovesi și se spera că le vor furniza date importante despre niște fapte ilegale. Femeia, însă, nu a vrut să dea niciun fel de relații. Un lucru de-a dreptul curios este că șeful Black Cube spune că a folosit un alt agent, cu talent de scriitor, pentru a redacta un articol pozitiv despre șefa DNA și să-l plaseze într-o publicație străină. Nu are nicio explicație pentru această activitate, doar spune că i-a fost comandată în cadrul proiectului lui Daniel Dragomir. Zorella a insistat pe ideea că el a crezut că acțiunea Black Cube are avizul SRI și al președintelui, așa cum i-a spus Dragomir și fostul șef al Mossad și că de aceea a și continuat operațiunea la Londra, gândind că arestarea lui Ron și David e doar o neconcordanță între instituții ale statului român.

Momentul arestării și cine sunt protagoniștii

Prima știre despre arestarea unor spioni Black Cube la București a apărut în noaptea de 5 aprilie a.c. pe site-ul Raise Project. Știrea era semnată de un jurnalist care scria și la un site patronat de Daniel Dragomir, despre care acum știm că e un fost înalt ofițer SRI, dar și cel care i-a contactat pe israelieni pentru operațiunea anti-Kovesi. Reținerea celor doi israelieni, Ron și David, a avut loc într-o cameră din Hotelul Marriott, în noaptea de 2 spre 3 aprilie, cu aportul SRI, într-un dosar instrumentat de DIICOT.A doua zi, pe 6 aprilie, când știrea e preluată de întreaga presă, președintele Klaus Iohannis iese și anunță că a semnat numirea Laurei Codruța Kovesi, iar în următoarea zi decretul prezidențial apare în Monitorul Oficial. Nu e lipsit de interes pentru povestea care va urma, să ne amintim și contextual politic din acea perioadă pentru că în depoziția directorului de la Black Cube există și numele unor importanți oameni în statul român. A existat, deci, bâlbâiala Ralucăi Prună, ministrul Justiției, cu privire la numirea Laurei Kovesi în fruntea DNA. Pe 19 februarie 2016, ministrul Prună spune că va organiza concurs, apoi, 10 zile mai târziu, a trimis la CSM propunerea pentru Kovesi.

Datele sunt importante, de reținut, pentru că israelienii spun că au derulat acțiunea de compromitere a lui Kovesi în perioada ianuarie-aprilie. Dan Zorella susține în interogatoriu că a crezut, după cele spuse lui de Daniel Dragomir și după o verificare informativă a fostului șef al Mossad, Meir Dagan (foto), că are „aprobare guvernamentală” pentru acțiunea de aflare a unor date cu privire la fapte grave comise de șefa DNA. Chiar în 7 aprilie 2106, cotidianul israelian Yediot Aharonot, citând surse implicate în caz, susţinea că cel care ar fi angajat Black Cube pentru a afla informaţii despre Laura Codruța Kovesi este „un oficial de rang înalt din SRI”.