Decizii legate de pensii și salarii. Reprezentanții Băncii Mondiale au venit la București

Decizii legate de pensii și salarii. Reprezentanții Băncii Mondiale au venit la București Sursa foto: Arhiva EVZ

Simona Bucura Oprescu a avut discuții cu reprezentații Băncii Mondiale pe subiectvul reformei pensiilor speciale și a celor calculate în baza principiului contribuvitițății.

Ministrul Muncii s-a întâlnit cu reprezentații Băncii Mondiale, care au venit la București pentru a afla stadiul derulării reformei pensiilor speciale pentru magistrați și militari.

Ministrul Muncii a scris că reprezentanții acestei instituții s-au arătat interesați, la concret, de reforma sistemului public de pensii.

”Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de către Anna Akhalkatsi – Country Manager România, temele de discuție fiind pensiile, salarizarea în sistemul bugetar și protecția socială. Am făcut o radiografie a momentului și am discutat aplicat despre ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele care, în principal, vizează reformele în cele trei domenii amintite mai sus”, a declarat ministrul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile Băncii Mondiale

La începutul acestui an, Banca Mondială a propus patru scenarii care se referă la reforma pensiilor speciale, și la reducerea cuantumului acestora, prin diferite metode, fie impozitare mai mare, fie calcularea lor pe baza principiului contributivității.

De asemenea, vârsta de pensionare, după o vechime de 25 de ani, a fost contestată de reprezentanții Băncii Mondiale, care s-au referit la magistrați și la personalul militar.

Legea pensiilor reprezintă o prioritate

România nu va putea primi jalonul 3 din PNRR, care este de peste 2.4 miliarde de euro, dacă nu va face reforma sistemului public de pensii.

Pentru acest lucru, legea votată recent de Parlament, și discutată la Curtea Constituțională trebuie implementată în cel mai scurt timp.

Simona Bucura Oprescu a mai spus că un alt subiect negociat în baza contractului de finanțare cu PNRR, este cel al salarizării sectorului bugetar.

”Salarizarea în domeniul public este un alt subiect important, preocuparea mea principală fiind aceea de a asigura în primul rând echitate. Pe legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliției și Comisiei Europene pentru o decizie în consecință.

Nu în ultimul rând, am abordat teme legate de protecția socială și am subliniat o dată în plus că lucrăm la o reformă a sistemului pentru a oferi o protecție reală și eficientă persoanelor vulnerabile. O urgență a momentului o reprezintă un nou sistem de avizare-verificare în teren a centrelor sociale”, a mai transmis ministrul Muncii.