Decizie istorică în Parlamentul European referitor la Tezaurul României. Corina Crețu a anunțat, joi, 14 martie că forul european a votat rezoluția privind returnarea aurului păstrat ilegal de Rusia. Documentul a fost semnat de toți europarlamentarii români și susținut de majoritatea membrilor din PE.
Tezaurul României, decizie istorică în Parlamentul European
Prin Propunerea Comună de Rezoluție Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze în totalitate Tezaurul României trimis în Rusia în ultimii ani din Primul Război Mondial.
„Parlamentul European solicită Federaţiei Ruse să returneze integral României tezaurului naţional trimis în Rusia, în 1916 şi 1917!. Astăzi a fost votată Propunerea Comună de Rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia.
Rezoluţia a fost semnată de toţi europarlamentarii români şi a fost susţinută de marea majoritate a Membrilor Parlamentului European. Prin intermediul Rezoluţiei am invitat Comisia Europeană să creeze sinergii concrete cu statul român, cu Banca Naţională a României, precum şi cu alte instituţii relevante.
Pentru a mobiliza eforturi coordonate şi pentru a urmări toate mijloacele diplomatice de mediere, de promovare a comunicării. Atunci când este cazul cu omologii ruşi şi de căutare de soluţii pentru a se asigura că tezaurul naţional dispărut este returnat fără întârziere acolo unde îi este locul de jure şi de facto”, a scris Corina Creţu, joi pe Facebook.
Aurul României a fost transferat în Rusia în ultimii ani de război
Tezaurul României a fost depozitat în Rusia cu promisiunea că va fi restituit în totalitate așa cum a fost stipulat în documentele semnate. Documente care, de altfel, au valoarea de tratate internaționale. Prin urmare, nerespectarea prevederilor reprezintă o încălcare a dreptului și cutumelor internaționale.
Tezaurul României, însușit ilegal de Rusia cuprinde peste 91 de tone de aur fin, bijuterii regale și obiecte de numismatică de o valoare inestimabilă, precum și obiecte culturale, religioase parte a patrimoniului național.
„Transferul rezervelor de aur împreună cu colecţii substanţiale de obiecte culturale, artistice şi de arhivă pentru a fi păstrate în siguranţă în circumstanţe excepţionale a făcut obiectul unui acord oficial documentat corespunzător şi valabil din punct de vedere juridic până în prezent, care a inclus garanţii legale de returnare, ale cărui obligaţii stipulate au fost încălcate”, a adăugat Corina Crețu.
Tezaurul României cuprinde peste 91 de tone de aur
„Tezaurul naţional al României aflat în Rusia cuprinde 91,5 tone de aur fin aparţinând rezervelor de aur ale Băncii Naţionale a României. Tezaurul cuprinde colecţii regale de bijuterii şi monede rare cu o importantă valoare numismatică şi culturală pe lângă valoarea aurului în sine, precum şi în obiecte culturale, religioase şi de arhivă care fac parte din patrimoniul naţional al ţării”, a mai spus eurodeputatul Corina Creţu.
În finalul mesajului, Corina Crețu a evidențiat importanța restituirii tezaurului național pentru memoria instituțională și memoria instituțională a statului. „Reiterez faptul că statul român, împreună cu partenerii externi, trebuie să facă toate solicitările necesare pentru ca să-şi restituie patrimoniul deţinut ilegal de Rusia timp de mai bine de un secol”, a conchis Creţu.