Evenimentul ZileiInternationalDecizie surprinzătoare a Rusiei. Care este situaţia navelor ucrainene sechestrate anul trecut

Decizie surprinzătoare a Rusiei. Care este situaţia navelor ucrainene sechestrate anul trecut

Decizie surprinzătoare a Rusiei. Care este situaţia navelor ucrainene sechestrate anul trecut
Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică seară, că Rusia începe procesul de returnare către Ucraina a navelor militare pe care le-a sechestrat în noiembrie anul trecut cu tot cu echipaje.

Navele erau duminică dimineaţă remorcate prin strâmtoarea Kerci către Marea Neagră, unde ele ar urma să fie predate Ucrainei.
De asemenea, preşedintele Zelenski a reuşit să obţină printr-un schimb eliberarea celor 24 de membri ai echipajelor capturaţi odată cu navele.

Reamintim că cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci.

Atunci, ruşii au pretins că navele au intrat neautorizat în apele teritoriale ruseşti. În urma altercaţiei, Ucraina a acuzat Rusia de o nouă agresiune.

Kievul susţine că Moscova restrânge traficul maritim prin strâmtoarea Kerci pentru a face din Marea Avov o mare interna a Rusiei, în timp ce Moscova susţine că doreşte doar să garanteze securitatea podului peste această strâmtoare a cărui construcţie recentă a creat o legătură terestră între Crimeea anexată şi Rusia, potrivit agerpres.ro


Accesează: