Rusia ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea, după ce Moscova a fost exclusă din Consiliul Europei. Solicitarea a venit din partea unui politician aliat al Kremlinului. Acesta a anunțat că dorește promovarea unui proiect legislativ în acest sens. Vladimir Putin, la rândul său, a anunțat că intenționează „să purifice” societatea rusă de „trădători”.
Partidul lui Vladimir Jirinovski, Partidul Liberal Democratic, aliat al lui Vladimir Putin, a propus organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia. Vladimir Jirinovski este liderul ultra-populist al unui partid din parlamentul rus, Partidul Liberal Democratic, considerat una dintre marionetele lui Vladimir Putin.
El a anunțat că intenționează să propună un proiect legislativ în vederea declanșării unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, Informația a fost confirmată de agenția de presă rusă Interfax. Anunțul pe care l-a făcut Vladimir Jirinovski vine la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat că intenționează să „purifice” societatea rusă de „trădători”.
„Partidul Liberal Democratic ar putea iniția un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul celor mai serioase crime, precum corupția pe scară largă, pedofilie, terorism etc”, a anunțat Vladimir Jirinovski.
Pedeapsa cu moartea este interzisă în statele membre ale Consiliuli Europei, organism din care Rusia a fost exclusă. Vladimir Putin a acuzat Occidentul, într-un atac virulent că vrea să dezmembreze Rusia. El a afirmat că situația actuală va permite demascarea „trădătorilor” din cadrul unei societăți care are nevoie să fie „purificată”, după cum a transmis agenția Reuters.
Rusia s-a retras din Consiliul Europei
Rusia s-a retras din Consiliul Europei, cu câteva ore înainte de o ședință în cadrul căreia Consiliul a decis să o excludă din acest organism, în urma invaziei Ucrainei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că retragerea a fost voluntară.
„Notificarea retragerii Federaţiei Ruse din Organizaţie” a fost predată secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.
„Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar şi juridic comun pe continent şi pentru consecinţele pentru Consiliul Europei însuşi, care, fără Rusia, îşi va pierde statutul paneuropean”, a se arată în comunicat.
Diplomaţia rusă a acuzat instituţiile Consiliului Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa sa judiciară, că „au fost folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi pentru a se amesteca în afacerile sale interne”.
Retragerea din Consiliul Europei înseamnă în primul rând că cetățenii ruși nu mai au posibilitatea de a se adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Iar ca o consecință extremă, Rusia ar putea decide reintroducerea pedepsei cu moartea, lucru interzis în statele membre ale Consiliului.