Evenimentul Zilei > International > Decizie istorică a Curţii Constituţionale din Turcia. „Libertatea de exprimare a fost încălcată”
Decizie istorică a Curţii Constituţionale din Turcia. „Libertatea de exprimare a fost încălcată”

Decizie istorică a Curţii Constituţionale din Turcia. „Libertatea de exprimare a fost încălcată”

După ce autorităţile de la Ankara au impus interdicţie asupra enciclopediei online, Curtea Constituţională a Turciei a decis că această măsură este neconstituțională.

Decizia Curții va duce la anularea deciziei de blocare a accesului la site-ul Wikipedia în Turcia.

Regimul Erdogan a decis, în 2017, să blocheze accesul la Wikipedia din cauza unor articole care sugerau legături între Turcia și anumite organizații teroriste.

Curtea Constituțională a arătat că „libertatea de exprimare, care este sub protecția articolului 26 din Constituție, a fost încălcată” prin această decizie.

Instanța constituțională din Turcia a analizat situaţia în urma unei sesizări depuse de către Fundația Wikimedia, organizația non-profit care administrează Wikipedia.

Avocatul Fundației, Yaman Akdeniz, a declarat că decizia urmează să fie comunicată autorității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, care ar urma să ridice interdicția privind accesul la Wikipedia.

Potrivit acestuia, în trecut, astfel de interdicții au fost ridicate în aproximativ 24 de ore de la comunicarea deciziei.