Decizie ISTORICĂ a BOR. LOVITURA dată Patriarhiei Kievului și Patriarhiei Ierusalimului

Decizie ISTORICĂ a BOR. LOVITURA dată Patriarhiei Kievului și Patriarhiei Ierusalimului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a emis un comunicat oficial prin care refuză să recunoască, pentru moment, decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Aceasta îndeamnă la unitate de credință.

Biserica Ortodoxă Română refuză să recunoască, pentru moment, decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Sfântul Sinod al BOR s-a reunit într-o ședință de lucru, sub președinția Preafericitului Patriarh Daniel, și a anunțat că va exprima ulterior poziția sa oficială în privința situației din statul vecin, informează B1.

„Timp de aproape 30 de ani nu a fost rezolvată problema schismei din Ucraina și nici nu s-a făcut apel la o mediere pan-ortodoxă, așa cum s-a procedat în cazul schismei din Bulgaria. 

Constatându-se acest impas în rezolvarea situației, Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor și credincioșilor care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu întreaga Ortodoxie, însă acest tomos a fost acceptat doar de către ortodocșii ucraineni care nu se aflau în comuniune cu Patriarhia Moscovei. 

Prin urmare, problema unității ecleziale în Ucraina nu este în prezent rezolvată deplin, și pentru că aici există o mare populație de etnie rusă, care păstrează legătura directă cu Patriarhia Moscovei.”, susține Sfântul Sinod al BOR.

Biserica Ortodoxă Română a reluat un punct de vedere mai vechi, recomandând ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă, prin dialog, la un consens, prin păstrarea unității de credință. 

„Privitor la această situație bisericească tensionată din Ucraina, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018. 

S-a recomandat atunci ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluție a diferendului bisericesc amintit, prin păstrarea unității de credință, respectarea libertății administrativ-pastorale a clerului şi credincioșilor din această țară (inclusiv dreptul la autocefalie) și restabilirea comuniunii euharistice. În caz de nereușită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente”, arată același comunicat.

Pentru o decizie concretă şi corectă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei. 

Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice. În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statutului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română. S-a menționat faptul că, în România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990”, conform comunicatului BOR.

În şedinţa de lucru din 9-11 octombrie 2018, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei şi a decis ”revocarea validităţii Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă,  proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului,” se spunea în comunicatul oficial.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News