Guvernul urmează să adopte o Ordonanță de urgență care prevede închiderea centrelor de vaccinare anticoronavirus din toată țara. Începând cu 1 iulie, românii se vor putea vaccina doar la cabinetele medicilor de familie.
Guvernul va dezbate în ședința de miercuri, 6 aprilie, o Ordonanță de urgență care prevede închiderea centrelor de vaccinare anticoronavirus.
„Centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 15 ianuarie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, în alte locaţii decât cele din cadrul unităţilor sanitare publice cu paturi își încetează activitatea în termen de maxim 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”, se arată în actul normativ aflat pe masa Guvernului.
Vaccinare la medicii de familie
Potrivit OUG centrele de vaccinare își vor înceta activitatea începând cu data de 1 iulie 2022. Românii care doresc să se vaccineze vor putea face acest lucru doar la cabinetele medicilor de familie.
„Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară organizate conform prevederilor OUG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, în cadrul programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sănătăţii”, mai prevede Ordonanța de urgență.
Un nou vaccin
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat la finele lunii martie, că a demarat procedura de examinare a vaccinului spaniol anticoronavirus și că acesta pare să fie eficient împotriva tulpinei Omicron.
„Rezultatele preliminare ne permit să credem că reacţia imunitară indusă de vaccinul spaniol HIPRA ar putea fi eficientă împotriva SARS-CoV-2, inclusiv împotriva variantelor care sunt considerate îngrijorătoare, precum Omicron”, a anunţat EMA într-un comunicat de presă.
Reprezentanții EMA spun că acest vaccin „pregăteşte corpul să se apere singur” împotriva coronavirusului. Serul spaniol combină două tipuri de proteine specifice utilizate de noul coronavirus pentru a pătrunde în celulele gazdă ale corpului uman.
EMA nu a precizat însă cât vor dura procedurile de analiză și aprobare a acestui nou vaccin anticovid denumit PHH-1V.
Până în prezent, EMA a autorizat cinci vaccinuri anti-COVID-19 în Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager produse de companiile americane Pfizer şi Moderna, vaccinurile cu vector viral create de producătorul anglo-suedez AstraZeneca şi concurentul său american Johnson&Johnson şi vaccinul cu proteine recombinate dezvoltat de compania americană Novavax.