Evenimentul Zilei > Actualitate > Decizie importantă a autorităților sanitare din Germania. Sunt afectate persoanele vaccinate cu AstraZeneca
Decizie importantă a autorităților sanitare din Germania. Sunt afectate persoanele vaccinate cu AstraZeneca

Decizie importantă a autorităților sanitare din Germania. Sunt afectate persoanele vaccinate cu AstraZeneca

Autoritățile sanitare din Germania au luat o decizie cu privire la persoanele cu vârste sub 60 de ani, care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca.

Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania cu o primă doză de la AstraZeneca, vor primi la rapel un alt vaccin. Decizia cu privire la vaccinare a fost adoptată, marţi seara, de ministerele regionale ale Sănătăţii, dar și de cel federal, relatează AFP.

Aceasta are la bază cazurile de tromboză apărute în Europa la cei care s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca. Germania a decis din 30 martie să restricţioneze utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Astfel, conform noilor reglementări, persoanele din această grupă de vârstă, care au primit o primă doză de vaccin de la AstraZeneca înainte de 30 martie, vor beneficia la rapel de serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna. Aceste vaccinuri sunt disponibile în Germania, iar oficialii din domeniul sănătății sunt de părere că este soluția cea mai potrivită, potrivit agenţiei de ştiri DPA.

„Soluţia găsită oferă o bună protecţie, a declarat, pentru DPA, preşedintele Conferinţei miniştrilor Sănătăţii şi responsabil pentru Bavaria, Klaus Holetschek.

Miniştrii au urmat astfel recomandarea emisă săptămâna trecută de Comisia pentru vaccinuri (STIKO).


Liber la vaccinare cu AstraZeneca. Doritorii nu mai au nevoie de programare


Germania a restricționat folosirea vaccinului AstraZeneca

La fel ca multe alte ţări europene, Germania a decis să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă. Aceasta deoarece s-au observat cazuri de tromboze la subiecţii mai tineri. Până la data de 2 aprilie, au fost raportate 42 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca. În 35 de cazuri, a fost vorba despre femei cu vârste între 20 şi 63 de ani. Dintre cazurile semnalate, un număr de opt persoane au murit.

Până în prezent, potrivit Ministerului Sănătăţii din Germania, circa 2,2 milioane de persoane cu vârsta sub 60 de ani au primit o prima doză de la AstraZeneca în ultimele săptămâni.

EMA nu exclude apariția cazurilor de tromboză

Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, a arătat există un risc, deși foarte scăzut, de apariție a trombozelor la persoanele vaccinate cu AstraZeneca. Aceștia au avertizat că oamenii ar trebui să fie conştienţi de posibilitatea de apariţie a rarelor cazuri de cheaguri sangvine.

Specialiștii recomandă ca persoanele vaccinate să se adreseze imediat medicilor în cazul unor simptome specifice acestor afecţiuni.

Pe de altă parte, beneficiile furnizate de vaccinul AstraZeneca depăşesc riscurile, au repetat experţii de la EMA.