Decizie finală în dosarul Belina. Sevil Shhaideh a fost achitată de Curtea de Apel București

Condamnare / Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorii Curții de Apel București au achitat-o pe Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, în dosarul Belina. Instanța a menținut, practic, decizia de fond, pronunțată de Tribunalul București în urmă cu un an DNA a acuzat-o de abuz în serviciu, în dosarul privind trecerea Insulei Belina din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Sevil Shhaideh, fostul ministru PSD al Dezvoltării în Guvernul Ponta, a fost achitată definitiv în dosarul Belina. Ea a fost trimisă în judecată, de DNA, pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel București a menținut hotărârea pronunțată anul trecut.

A fost modificat doar temeiul în baza căruia a fost pronunțată achitarea. În locul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege), Curtea de Apel a aplicat art. 16 alin. 1 lit. a) Cpp (fapta nu există).

„Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr. 421 din data de 21.04.2022 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală, pe care o desfiinţează, în parte, exclusiv sub aspectul temeiului de drept care a stat la baza soluției de achitare dispuse de prima instanță cu privire la infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată inculpații Shhaideh Sevil, Stoian Ionela și Gâdea Ionuț Adrian și sub aspectul desființării referatelor întocmite de inculpata Guță Rodica”, se arată în sentința Curții de Apel București

Decizii de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi, preşedintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP la data faptelor, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

De asemenea, judecătorii Curții de Apel București au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii în cazul acestora.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Acuzațiile din Dosarul Belina

Dosarul Belina a fost trimis în judecată în 2018, procurorii acuzând-o pe Sevil Shhaideh și pe ceilalți inculpați că au încălcat legea prin transferul unor părţi din insula Belina şi braţul Pavel, din albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

După doar câteva zile, cele două proprietăți, în suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate firmei Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea, la vremea respectivă președinte al PSD.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului. Iar prin efectul legii şi al Constituţiei nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar printr-o lege votată în parlament.

După preluarea de către Tel Drum, pe insulă au fost ridicate mai multe construcții, au fost amenajate pontoane, un foișor, dar și o suprafață betonată, folosită ca heliport. Toate acestea erau destinate folosirii de către Liviu Dragnea și invitații săi cu prilejul unor evenimente private.