Parlamentul de la Chișinău a luat o decizie cu privire la simbolurile folosite de armata rusă în invazia din Ucraina. Litera Z, folosită în calitate de simbol al armatei ruse este interzisă. Același lucru se întâmplă și cu panglica Sfântului Gheorghe sau orice alt element distinctiv folosit de Rusia pentru a-și marca prezența în statul vecin.
Autoritățile din Republica Moldova au luat decizii radicale cu privire la invazia din Ucraina. Parlamentul a aprobat o modificare legislativă care prevede interzicerea panglicilor, semnelor, literelor sau combinațiile de litere folosite de armata rusă. Decizia a fost luată pentru a preveni răspândirea și promovarea elementelor asociate cu ororile care au loc în Ucraina.
„În contextul războiului din Ucraina și a anumitor semne, litere, coduri care sunt folosite în agresiunea militară împotriva Ucrainei. Aceste semne sunt utilizate și pe teritoriul Republicii Moldova și ele justifică agresiunea militară asupra Ucrainei am considerat de cuviință să modificăm legislația pentru a nu permite glorificarea lor pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, citat de realitatea.md.
Persoanele care nu se supun noii reglementări riscă primească amendă cuprinsă între 90 și 180 de unități convenționale sau să fie comandați la muncă în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore.
„Confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. E vorba de drapele, benzi, panglici colorate, embleme, elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale acestora, insigne, sloganuri, forme de salut, precum și alte semne și însemne ale participanților la agresiunile militare”, a mai spus deputatul, potrivit sursei citate anterior.
Amenințarea de securitate pentru Republica Moldova este moderată
Oficiali militari vorbesc despre o posibilă invazie rusă în Republica Moldova, în cazul în care Ucraina nu va reuși să țină piept armatei lui Vladimir Putin. Ramona Strugariu, europarlamentar român, susține că, în acest moment, ar fi imposibil pentru Federația Rusă să mai atace o altă țară, după pierderile suferite în Ucraina.
„Amenințarea de securitate pentru Republica Moldova este să spunem moderată în acest moment. Vedem un pic ce se întâmplă și în Ucraina și ne uităm un pic și la felul în care se regrupează armata rusă, care are pierderi semnificarive în acest moment, neanticipate. Eu nu cred că va exista o remobilizare în acest moment, de a ataca o altă țară și de a face joncțiunea cu Transnistria, e destul de complicat și logistic. Din perspectiva mutării întregii resurse militare și a felului cum s-ar face această joncțiune (a ocupanților ruși din Ucraina cu Transnistria - n.r.) - la un moment dat și ucrainenii și-au aruncat în aer niște poduri, să nu se poată face o astfel de joncțiune ușor.
Nu spun că autoritățile din Republica Moldova nu sunt îngrijorate și e legitim să fie, e firesc să fie, pentru că e totuși un război la ușa tuturor (vecinilor - n.r.), este o țară (Ucraina - n.r.) care luptă până la urmă pentru securitatea întregii regiuni și mai ales pentru Europa și pentru valorile europene și pentru niște realități cu care o să ne confruntăm de acum înainte, e o geopolitică ce se schimbă sub ochii noștri și o evoluție regională pe care nimeni nu ar fi putut să o anticipeze acum câteva luni. Deși experții din Ucraina și mai ales experții în energie avertizau că în momentul în care va fi finalizat Nordstream 2 vom avea război în Ucraina, dar poate că politicienii nu prea ascultă experții și poate că nici noi nu am fost și nici Europa nu a fost destul de atentă la astfel de semnale”, a declarat Ramona Strugariu într-un interviu video acordat HotNews.