Compania germană de apărare Rheinmetall a cerut aprobarea guvernului pentru a exporta 88 de tancuri Leopard 1A5 în Ucraina, a scris luni ziarul german Die Welt, citând documente. Mai mult, o sursă din apărare a declarat că Rheinmetall a căutat să obțină, de asemenea, licență pentru a exporta 100 de vehicule vechi de luptă Marder în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Rheinmetall a refuzat să comenteze informaţiile.
Oferta pare să includă, de asemenea, instruire pentru echipajele din Ucraina, instruire pentru reparații, piese de schimb, bază de service și muniție. Cotidianul german conservator, Die Welt, a raportat pentru prima dată despre posibila vânzare.
Producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate. Potrivit ziarului, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la ministerul economiei.
Guvernul german a primit, de asemenea, o altă cerere din partea Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.
Livrarea de arme în Ucraina stârnește nemulțumire
Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.
Până acum, guvernul federal a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie pentru aceste obuziere.
Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.
Președintele Partidului Social Democrat German, Zaskia Esken, a declarat luni că problema aprovizionării directe de către industria germană este în prezent exclusă, deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct.
Ea a explicat că soldații ucraineni nu sunt familiarizați cu sistemele de arme, menționând că este necesar un proces de antrenament comun înainte ca acestea să devină operaționale.
De ce nu pot ucrainenii să utilizeze astfel de tancuri
Eskin a adăugat că rezervoarele au nevoie și de piese de schimb și de experți pentru a ajuta la reparații.
Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken.
Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken, citată de Reuters.