DECIZIE CSAT: România va trimite medicamente la Tbilisi

DECIZIE CSAT: România va trimite medicamente la Tbilisi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis ieri trimiterea de ajutoare umanitare la Tbilisi, în special medicamente, la solicitarea expresă a autorităţilor georgiene.

Totodată, „România reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei“, se precizează într-un comunicat de presă.

După ultimele evenimente din Georgia, preşedintele Traian Băsescu a convocat din nou aseară CSAT, la doar trei zile distanţă de şedinţa precedentă pe aceeaşi temă. Absenţi la şedinţa de urgenţă de sâmbătă seara, pentru că erau în concediu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi şefii SRI şi SIE, George Maior şi Mihai-Răzvan Ungureanu, nu au lipsit ieri. La ora închiderii ediţiei, şedinţa era încă în desfăşurare.

Înainte de întâlnirea oficialilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, de la Palatul Cotroceni, situaţia tensionată din Caucaz a fost discutată ieri şi la consultările pe care Băsescu le-a avut cu liderii partidelor politice pe tema Justiţiei. Politicienii au păstrat discreţia asupra informaţiilor transmise de şeful statului, însă şi-au declarat la unison îngrijorarea pentru evoluţia conflictului. „Se pare că acţiunile lui Mihail Saakaşvili nu au avut acceptul statelor aliate. Aşteptăm cu prudenţă acţiunile din orele următoare“, a spus la final liderul PSD, Mircea Geoană, care a cerut „o regândire a strategiei de securitate naţională a României“.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E de o gravitate extraordinară ce se întâmplă, mai ales că noi suntem poziţionaţi între Kosovo şi Caucaz“, a comentat la final şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.   30 de români, evacuaţi din Georgia

Aproximativ 30 de români evacuaţi din Georgia se aflau ieri în siguranţă, la Erevan, Ambasada României în Armenia facilitându-le cazarea la un hotel, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti, citat de Mediafax.   În grup se aflau cele 15 persoane evacuate din Georgia cu ajutorul ambasadei, dar şi alţi români care au ales să părăsească ţara pe cont propriu. EVACUĂRI

Exodul cetăţenilor străini din Georgia

Circa 2.000 de cetăţeni străini din Georgia au fost evacuaţi prin Armenia de la începutul conflictului, a declarat Ministerul de Externe armean. Mai multe state au luat decizia de a-şi evacua personalul diplomatic şi cetăţenii prezenţi în Georgia. Statele Unite au evacuat luni 170 dintre cetăţenii americani din Georgia. La fel a procedat şi Israelul, care a organizat ieri o cursă specială pentru repatrierea celor 230 de cetăţeni prezenţi la Tbilisi. Tot ieri, avionul Airbus A-340, care a transportat la Tbilisi ajutoare umanitare din Franţa, s-a întors, la Paris, având la bord 261 de persoane. Pe de altă parte, peste 100.000 de oameni au fost nevoiţi să se refugieze din calea luptelor dintre forţele ruse şi cele georgiene, a anunţat ieri Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi. REVANŞA ŢARULUI   Caucazul, la discreţia lui Putin

Vladimir Putin, care a venit la putere în timp ce Rusia, aflată într-un con de umbră pe scena politică internaţională, îşi oblojea rănile, a oferit săptămâna aceasta o dovadă a renaşterii naţionale a ţării sale. Putin ia decizii care ar putea să reconfigureze harta Caucazului în favoarea Rusiei sau să distrugă relaţiile cu puterile occidentale pe care Rusia le-a considerat cândva partenere strategice, comentează „New York Times“. Dacă mai existau dubii, ultima săptămână a confirmat că Putin, care a devenit premier în primăvară, conduce de fapt Rusia. Iar acum, poate, în sfârşit, să găsească alinare după insultele pe care le-a suferit Rusia ca urmare a destrămării URSS. „Georgia, într-un fel, suferă pentru tot ce s-a întâmplat cu Rusia în ultimii 20 de ani“, consideră expertul german în politică externă Alexander Rahr. În contextul în care trupele ruseşti sunt dislocate pe două fronturi în Georgia, speculaţiile referitoare la intenţiile lui Putin abundă. Rusia s-ar putea mulţumi să anexeze enclavele Abhazia şi Osetia de Sud. Varianta extremă ar fi însă ocuparea Georgiei, o ţară cu 4,4 milioane de locuitori şi pe teritoriul căreia naţiunile occidentale au construit o importantă conductă de petrol. (Andreea Romanovschi) VEZI ŞI:

„Muzeul ororilor“

Adevărata faţă a Rusiei a îngrozit Europa de Est

„Evenimentul zilei“, în linia întâi