Decizie CRUCIALĂ luată la MOSCOVA. România ar putea fi SCOASĂ din CĂRȚI

Decizie CRUCIALĂ luată la MOSCOVA. România ar putea fi SCOASĂ din CĂRȚI

După scandalul din Parlamentul European, unde au început demersurile pentru declanșarea procedurii de ridicare a dreptului de vot al Ungariei, premierul Viktor Orbán a avut, marți, la Moscova, o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Principala temă abordată a fost legată de problema energetică. Budapesta încearcă să obţină promisiunea ca una din secţiunile cuprinse în extinderea gazoductului TurkStream să treacă prin Ungaria, deoarece aceasta ar da o mare şansă economiei ungare, a spus Viktor Orbán, citat de agenția de presă MTI. Acesta a adăugat că l-a rugat pe Vladimir Putin să ia serios în considerare “intrarea”conductei de gaz în Ungaria. Orbán a declarat că interesul naţional al Ungariei este ca între cele două părţi ale Europei să există o colaborare cât mai bună, iar în cadrul acesteia sistemul de relaţii maghiaro-rus să fie cât mai bun.

În opinia sa, în ultimii ani Ungaria şi Rusia au devenit un partener stabil una pentru cealaltă. Despre colaborarea energetică, premierul a spus că “am reuşit să convenim, după acordul privind transportul gazelor în 2019, şi pe cel privind 2020″.

Președintele Putin a amintit că tranzitul de gaze ruseşti din Europa se face şi acum pe teritoriu ungar, unde depozitele de gaz asigură necesarul pentru o aprovizionare sigură şi neîntreruptă a consumatorilor europeni, chiar şi în perioade de vârf. „Analizăm posibilitatea de a-i aduce pe partenerii noştri maghiari la noile rute de transport ale gazelor ruseşti către Europa. Nu exclud ca după construirea TurkStream, una din ramificaţiile terestre ale conductei să traverseze Ungaria”, a spus liderul rus.

Preşedintele Rusiei a mai spus că, în baza unei iniţiative comune cu şeful guvernului de la Budapesta, va fi înfiinţată o comisie interguvernamentală pentru armonizarea colaborării regionale bilaterale, iar şedinţa de constituire va avea loc înainte de finele lui 2018.

Reamintim că Ungaria a exprimat o poziție tranșantă în ceea ce privește colaborarea energetică cu UE. A cerut ca gazoductul BRUA să nu mai intre în Austria, iar ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra României pentru a începe exploatarea perimetrelor petroliere din Marea Neagră.