Şefii de stat catolici care sunt divorţaţi şi recăsătoriţi vor putea fi primiţi pe viitor de Sfântul Părinte împreună cu soţiile lor, ca urmare a unei flexibilizări a protocolului de la Sfântul Scaun, transmite AFP joi, citând portalul Vatican Insider.
Serviciul de presă al Vaticanului nu a dezminţit această modificare şi nici nu a dat detalii. Ştirea a apărut după ce preşedintele argentinian, Mauricio Macri, a fost primit, sâmbătă, în audienţă la Papa Francisc, împreună cu cea de-a treia soţie a sa, Juliana Awada. Până în prezent, în asemenea situaţii, partenerul şefului de stat aştepta într-o altă sală, în care Papa venea şi îl saluta după audienţă. Vatican Insider susţine că schimbarea normei de protocol a fost efectuată la solicitarea Suveranului Pontif şi că, în baza acesteia, o situaţie matrimonială necorespunzătoare potrivit Bisericii Catolice nu îi va mai împiedica pe şefii de stat divorţaţi şi soţiile sau soţii lor din prezent să apară ca un cuplu în fotografia oficială alături de Papă. Acest lucru nu echivalează cu o binecuvântare papală acordată unei căsătorii ilegitime conform dreptului canonic, ci reprezintă un răspuns la numeroasele apeluri vizând ''integrarea în cadrul Bisericii'' a persoanelor divorţate şi recăsătorite.
Papa Francisc îşi va comunica, în următoarele săptămâni, concluziile la sinodurile succesive asupra familiei din 2014 şi 2015, dar în documentul, aşteptat cu mare interes de catolici, nu se preconizează vreo revoluţie dogmatică, anunță Agerpres.