Editura Evenimentul si Capital

Decizia lui Firea de a desfiinţa casele de bilete bagă spaima în peste 660 de casieri

Pentru a ajunge la locul de muncă din zona Ghencea, casiera de 58 de ani merge un sfert de oră pe jos în fiecare diminieață
Autor: | | 0 Comentarii | 3047 Vizualizari

Nu cu mult timp în urmă, Gabriela Firea afirma că una dintre măsurile ce se impun şi care vor duce la fluidizarea şi modernizarea traficului în Bucureşti se referă la casele de bilete RATB care ar trebui desfiinţate şi înlocuite cu „aparate electronice de vânzare a tichetelor de călătorie”. Măsura pomenită de Primarul General al Capitalei a stârnit panică în rândul casierilor care, în pofida asigurărilor date de Primăria Generală că nimeni nu va fi concediat, îşi văd ameninţat scaunul pe care-l ocupă, unii dintre ei, de ani buni.

Afirmaţia Gabrielei Firea, care ia în calcul desfiinţarea caselor de bilete, i-a cam pus pe gânduri pe casierii RATB. E cazul Getei, o femeie în vârstă de 58 de ani, pe care am găsit-o la muncă, într-o dimineaţă geroasă, la capătul tramvaiului 41 din punctul terminus Ghencea.

„Am îmbătrânit în meseria asta”

De 12 ani lucrează într-o gheretă de bilete, nu mai mare de 2-3 metri pătraţi. Geta are 58 de ani şi, potrivit propriei declaraţii, nu se vede în altă postură decât cea a casierei RATB. „Am îmbătrânit în meseria asta. Aproape că nu mă văd făcând altceva”, li se destăinuie reporterilor EVZ, cu un început de zâmbet stingher înflorit în colţul gurii.

„Cum o vrea Ăl de Sus!”

Când vine vorba despre posibilitatea, recent formulată de Primarul General al Capitalei Gabriela Firea, potrivit căreia cele peste 300 case de bilete de pe întreg cuprinsul Bucureştiului ar putea fi închise, în locul lor urmând a fi montate aparate electronice de vânzare a cardurilor de călătorie, Geta ridică neputincioasă din umeri. Glasul îi tremură şi i se simte amărăciunea din vorbe.„Cum o vrea Ăl de Sus.

Nu ştiu dacă e bine sau rău să fie introdus sistemul electronic, da’ de un lucru sunt sigură. Io mi-am făcut treaba tot timpul aşa cum trebuie”, mărturiseşte femeia.

„Să ştiţi că nu e uşor să stai 12 ore pe un scaun şi să nu faci altceva decât să vinzi carduri”, mai adaugă, oftând. Potrivit spuselor sale, în zilele de lucru (munceşte în regim de 12 cu 24), se scoală odată cu găinile. „Am noroc pentru că nu stau departe de muncă. Am casa în Drumul Taberei şi ca să ajung la timp, mă scol pe la 4.30. Fac în jur de 15 minute pe jos. Înainte, când ne lua cu maşina de acasă, era mai simplu, acu’ asta e. Mai fac şi io mişcare”, face interlocutoarea noastră haz de necaz.

„Pe la 6 fără un sfert descui ghereta (situată la capătul tramvaiului 41, terminalul Ghencea, n.r.) şi mă pregătesc de lucru. Nu mă aşez bine pe scaun că şi începe să plouă cu călători care vor să-şi alimenteze cardurile”, ni se confesează. Ne mai spune că prima oră jumătate este destul de aglomerată. „E ora la care marea majoritate pleacă la muncă. Nu toţi au cardurile încărcate de cu o zi în urmă, aşa că vin la casa de bilete”, continuă să îşi depene firul poveştii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI