Exclusiv. Decizia CJUE pe prescripție în interpretarea avocatului Florentin Țuca. Video

Exclusiv. Decizia CJUE pe prescripție în interpretarea avocatului Florentin Țuca. VideoSursa foto: Captura Video

Decizia CJUE care vizează dosarele penale închise ca urmare a împlinirii prescripției a fost una dintre temele abordate de avocatul Florentin Țuca, în emisiunea cu jurnalistul Dan Andronic. Având o practică în domeniul juridic de aproximativ 30 de ani, cunoscutul avocat a făcut o serie de considerații cu privire la acest subiect. Decizia comentată arată că deciziile CCR si ICCJ pe prescripție pot fi ignorate în dosarele cu infractiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Decizia CJUE la care a făcut referire avocatul Florentin Țuca vizează dosarele închise sau care ar urma să fie închise pentru împlinirea termenului de prescripție. Este vorba despre reglementările care pun în practică deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cunoscutul avocat Florentin Țuca a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în interviul cu jurnalistul Dan Andronic, pe canalul „Hai Romania” de pe YouTube. Cunoscutul avocat vorbit, între altele și despre decizia CJUE cu privire la prescripție. Recomanarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prevede că instanțele pot să nu aplice deciziile CCR și ICCJ, pe prescripție. Aceasta dacă este vorba despre dosare cu infractiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Întrebat dacă o instanță ar putea ignora deciziile Curții Constituționale, avocatul a fost categoric. În opinia sa, Constituția reprezintă produsul legitim al sistemului democratic românesc. Iar din acest motiv nu poate fi înlăturată de o instituție europeană.

„Sună tranșant și lipsit de nuanțe. Mi-asum diagnosticul. Este rușinos. Constituția este un produs legitim al unui regim care este democratic și este produsul suprem al acestui sistem. Este structura de rezistență a sistemului juridic românesc. Și este expresia legitimității și suveranității naționale. Mi se pare că a fi luată și azvârlită la coș de o instanță europeană în alte condiții decât cele prevăzute în Constituție mi se pare inacceptabilă”, a comentat Florentin Țuca în emisiunea moderată de Dan Andronic.

Justitie

Sursa: Dreamstime.com

Decizia CJUE și implicațiile în legislația românească

Avocatul Florentin Țuca a comentat și aspectele legate de renunțarea la o parte din suveranitatea statului român. În opinia sa există există atacuri la adresa suveranității statelor membre ale UE și nu neapărat la adresa României. Avocatul este de părere că există un principiu al supremației dreptului comunitar, înscris și în Constituția României, dar se aplică în anumite contexte.

„Decizia CJUE de care pomenești tu este un exemplu. Și vreau să revin să nu fiu greșit înțeles, există un principiu al supremației dreptului comunitar. Dar este aplicabil în anumite contexte”, a continuat avocatul.

Din punctul său de vedere, prevederile Constituției sunt prioritare când vorbim de drepturi și libertăți fundamentale. Astfel, o instituție europeană nu poate stabili că limba oficială a statului român este limba latină, iar nu limba română. În acest context trebuie interpretată și decizia CJUE.

„Nu poate să spună că Capitala țării este la Dorohoi”, a arătat avocatul.

Transformarea UE într-o federație de state

Cunoscutul avocat a făcut un comentariu cu privire la posibilitatea ca Uniunea Europeană să ia forma unei federații de state. El a arătat că într-un fel funcționau anumite instituții de drept european și internațional în trecut. După alte reguli și reglementări funcționează, aceleași instituții în prezent,

„Se comportă ca o Federație de state. (…) Obiectivul este centralizarea puterii și centralizarea deciziei. Pot să-ți dau și exemple. Într-un fel funcționa Curtea Internațională a drepturilor omului când eram student, într-un fel funcționează astăzi”, a spus Florin Țuca, în podcastul Hai România.

Avocatul Florentin Ţuca este fondator (Managing Partner) al societăţii de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Are o experienţă profesională de 30 ani. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti ca şef de promoţie, în 1993. Şi-a susţinut în 2007 doctoratul în drept cu o teză despre parteneriatul public-privat.

Timp de trei ani a activat ca asistent universitar la Facultatea de Drept. În calitate de consultant/expert, a fost implicat în procese de elaborare a unor proiecte legislative. El deţine o bogată activitate de reprezentare în proceduri de arbitraj intern şi internaţional.