Decizia care îl va înfuria cumplit pe Vladimir Putin. Se poate schimba totul. Anunțul făcut de UE

Decizia care îl va înfuria cumplit pe Vladimir Putin. Se poate schimba totul. Anunțul făcut de UESursa foto: Kremlin

Uniunea Europeană a decis suplimentarea ajutorului militar trimis Ucrainei cu 500 de milioane de euro. Noi atacuri sunt așteptate în zona Donbas. Între timp, se fac cercetări și se strâng dovezi pentru crimele de război comise soldații lui Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a anunțat că va suplimenta cu 500 de milioane de euro fondurile destinate livrărilor de armament către Ucraina, suma alocată de UE în acest scop de la începutul invaziei ruse ajungând astfel la circa 1,5 miliarde de euro, relatează agenţia EFE.

Noul ajutor militar a fost aprobat miercuri, 13 aprilie, iar finanțarea vine din Fondul European pentru Pace, la care contribuie statele membre ale Uniunii Europene. Ajutorul în sine constă în transferul către Ucraina de arme, echipamente de protecţie pentru armată şi materiale sanitare. Cu ajutorul acestora, țara se poate apăra de noile atacuri puse la cale de Rusia lui Putin.

„Săptămânile următoare vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm să ne intensificăm sprijinul militar destinat Ucrainei, pentru a-şi apăra teritoriul şi populaţia şi a preveni şi mai multă suferinţă'', a menţionat într-un comunicat de presă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Sprijin militar

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat săptămâna trecută şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

În schimb, Ucraina cere să primească mai multe arme occidentale, inclusiv arme grele, precum tancuri, insistând că are nevoie de acestea pentru a face faţă unei ofensive majore a trupelor ruse aşteptată în Donbas, regiune pe care Moscova se concentrează acum după ce şi-a retras trupele din nordul Ucrainei, scrie Agerpres.

Această cerere nu poate fi onorată momentan, deoarece, spun experții, instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea armelor grele occidentale ar dura prea mult timp, considerând astfel mai utilă facilitarea furnizării unor echipamente de producţie sovietică cu care armata ucraineană este deja familiarizată, potrivit sursei citate.

Se anchetează crime de război

Între timp, Bruxellesul și statele Uniunii Europene se mobilizează pentru a sprijini procurorii ucraineni şi pe cei ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) să strângă dovezi despre posibile crime de război comise de Rusia.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a trimis marţi celor 27 de state membre o scrisoare cu o listă de cereri formulate de procurorul general al Ucrainei, printre acestea regăsindu-se trimiterea unor anchetatori care să documenteze crime de război, experţi criminalişti, echipe care să asigure păstrarea probelor în siguranţă, linii de comunicaţii securizate şi oferirea de instruire anchetatorilor ucraineni.

Ne puteți urmări și pe Google News