Deciza CCR arată că Klaus Iohannis ocolește Parlamentul în procesul legislativ

Deciza CCR arată că Klaus Iohannis ocolește Parlamentul în procesul legislativ

Curtea Constituțională a decis că Președintele Iohannis a ocolit Parlamentul în mod neconstituțional atunci când a instaurat starea de urgență. De asemenea, conform judecătorilor CCR, amenzile aplicate cetățenilor în perioada pandemiei nu sunt legale, din moment ce cuantumul lor a fost lăsat la libera decizie a agentului constatator și nu există restricții clare pe care cetățenii trebuie să le respecte.

 

Nu-i deloc prima dată când liberalii ocolesc Parlamentul

Liberalii și-au făcut un țel din a ocoli Parlamentul României, partidul de guvernământ având o majoritate fragilă. PSD acuză că la început de mandat au trecut bugetul prin procedură de asumare, apoi au instituit starea de urgență fără o consultare prealabilă pentru ca, în cele din urmă, să forțeze din nou Constituția prin decizia lui Ludovic Orban de a nu prezenta personal în plenul Parlamentului deciziile luate de Executiv în contextul pandemiei Covid-19.

Cea mai grea abatere dintre acestea rămâne însă cea a președintelui care, conform CCR, și-a arogat drepturi ilegitime și neconstituționale de legiferare, ocolind Parlamentul și perturbând, astfel, separația puterilor în stat. Conform Curții, ”măsurile pe care președintele le-a apreciat ca fiind de primă urgență cu aplicabilitate directă (achiziționarea directă de bunuri de către autoritățile publice, suspendarea din funcțiile de conducere a unor funcționari publici, neînceperea cursului prescripțiilor şi termenelor de decădere, suspendarea prescripțiilor şi termenelor de decădere, suspendarea de plin drept a cauzelor civile și penale, întreruperea termenele de exercitare a căilor de atac etc.) constituie, în mod expres sau implicit, derogări de la legislația în vigoare la momentul instituirii stării de urgență.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzile sunt ilegale

Mai mult, conform aceleiași decizii, ”stabilirea faptelor a căror săvârșire constituie contravenții este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condițiile necesare operațiunii de constatare şi sancționare a contravențiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenția, judecătorul însuși nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluționării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancționare a contravenției.”

Acest lucru duce la o situație profund incorectă, cetățenii care nu au respectat intenționat și voit starea de urgență, din cauza proaste legiferări, vor putea scăpa de amenzi în aceiași măsură cu cei care au fost amendați excesiv și abuziv. Nu mai punem în calcul cetățenii care au respectat Ordonanțele Militare sprijinind distanțarea socială și eforturile de stăvilire a pandemiei.

Se dau în continuare amenzi

Ludovic Orban a anunțat că se vor da amenzi în continuare, cu diferența că agenții constatatori vor trebui să reducă substanțial cuantumul acestora. Astfel, nivelul maxim al amenzii ar urma să scadă la 5.000 de lei. Acest lucru bulversează însă forțele de ordine și cetățenii, decizia CCR solicitând clar stabilirea unor condiții clare de aplicare a amenzilor. Forțele de ordine vor putea face în continuare ”abuzuri neintenționat” și cetățenii să ”încalce legea” care nu este clară și nu va putea fi demonstrată o infracțiune.