Decidenții politici din Tiraspol nu își doresc atragerea regiunii în războiul din Ucraina

Decidenții politici din Tiraspol nu își doresc atragerea regiunii în războiul din Ucraina Sursa: Razvan Alex | Dreamstime.com

Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare al Cabinetului de Miniștrii de la Chișinău, a declarat că nu există indicii care ar sugera o eventuală implicare a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina.

Politicianul moldovean recunoaște că regiunea transnistreană prezintă un potențial de escaladare a conflictului, însă, deocamdată, un astfel de scenariu este doar ipotetic.

Potrivit lui Serebrian, scenariul atragerii regiunii în conflict nu este agreat nici de locuitorii din regiunea separatistă,  nici de pretinsele autorități de la Tiraspol. „Un conflict care rămîne nesoluționat, într-o zonă atît de turbulentă, este un pericol. Totuși, pericolul ca aceste tensiuni să se răsfrîngă imediat asupra noastră, să fim implicați în acest conflict, este destul de mic”,a spus Serebrian, la un post de televiziune din Republica Moldova.

În același timp, reprezentantul guvernamental afirmă că poartă zilnic discuții cu decidenții de la Tiraspol, iar acestea sunt strict tehnice. “După începerea războiului din Ucraina, discuțiile cu partea transnistreană sînt legate strict de aspectele tehnice, subiectele politice nu sînt puse în dezbatere. Discuțiile se referă la tranzit, importuri, electricitate, subiecte care interesează și o parte, și alta”, a precizat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul moldovean a precizat că formatul de negocieri politice 5+2 nu este funcțional dar că acesta nu va fi schimbat chiar dacă există numeroase critici la adresa lui și la adresa  politicii pașilor mici aplicată. „Totuși, acest format a menținut pacea în regiune și a asigurat evoluții pe unele aspecte sociale”,a spus vicepremierul moldovean.

„S-a considerat că fie din cauza OSCE, sau a altor participanți, formatul 5+2 este inadecvat. Au existat și reproșuri la adresa OSCE, se spunea că OSCE trebuie substituit cu ONU. Dar avem atît de multe conflicte în lume în care ONU este implicată și de ani buni sînt misiuni de pacificare ONU iar aceste conflicte nu s-au rezolvat. Schimbarea mediatorului internațional nu este, neapărat, cheia reușitei. Cu toate criticile care-i sînt aduse acestui format de negocieri, dosarul transnistrean a evoluat cu pași foarte mici, și multe lucruri s-au făcut potrivit”, a precizat vicepremierul Oleg Serebrian.

Formatul de negocieri politice 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori.