Terifiant. Un copil de trei ani, din Botoșani, a decedat în ambulanță în drum spre spital

Terifiant. Un copil de trei ani, din Botoșani, a decedat în ambulanță în drum spre spital

Un copil de numai trei ani, din Botoșani, a decedat în drum spre spital. Părinții au chemat de urgență ambulanța, dar aceasta a ajuns fără medic. În consecință, a mai fost trimis un echipaj. Reprezentanții SAJ Botoșani au declarat că sunt convinși că indiferent de momentul și profesionalismul celor sosiți ”rezultatul era același”.

Copil de trei ani decedat în drum spre spital la Botoșani

Caz deosebit de tragic în Botoşani. Un copil de numai 3 ani a murit în drum spre spital. Părinţii au chemat de urgenţă ambulanţa, dar prima maşină care a ajuns nu avea medic, așa că a fost trimis un echipaj. Reprezentantul SAJ Botoșani a declarat pentru Digi24 că indiferent de ce ambulanță era trimisă „rezultatul este și era același”.

Purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Botoşani, Nicuşor Curteanu, a explicat joi dimineață la Digi24 că apelul a venit la ora 23:26 „la o localitate care se afla la 50 de kilometri de stația centrală”.

„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră și a fost trimis în prima clipă un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl și a întrebat dacă copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a răspuns: copilul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copilul a fost preluat la jumătatea drumului. A fost preluat în asistolă

Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. La preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă - activitate cardiacă absentă - și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani.

Reprezentanții SAJ Botoșani au spus că în jur de 20 de minute a durat până la sosirea primului echipaj. Și alte „20 și ceva de minute echipajul cu medic de la data când s-a făcut apelul”.

”Rezultatul era același” - susține SAJ Botoșani

„Deci același rezultat. Dacă copilul era preluat de o ambulanță cu medic, sau dacă a fost preluat de o ambulanță de tip B, rezultatul este și era același, pentru că nu știm ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. Informațiile acestea nu sunt ale noastre și noi nu ne permitem să avansăm nicio supoziție, de trei ori a fost sunat pe traseu de către dispecer și pe o voce calmă i s-a spus că copilul respiră și are puls. Noi nu știm dacă copilul a avut puls atunci când s-a făcut apelul”, a mai spus Nicușor Curteanu.

Purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani a mai spus că analizele au confirmat asistola, „dar noi nu știm dacă la data apelului copilul sau pe traseu, așa cum s-a confirmat, avea puls, respira și lucrurul acesta s-a întâmplat înainte de întâlnirea cu ambulanța”. El a spus că „ambulanța cu medic se trimite în funcție de motivele pe care le solicită părinții”.

„S-a dorit să nu se piardă timp, sunt 50 de kilometri distanță, o mașină a plecat. Dacă la discuția după 3 minute se spunea: copilul este în aceeași stare, de multe ori se întâmplă, trimitem un al doilea echipaj, pentru că nu facem risipă de el. Nu au fost motive, pentru că ni s-a spus că copilul respiră și are puls și ne-am gândit că este o criză efemeră, de la febră, copiii fac convulsii des și... nu putem alerta un echipaj cu medic de fiecare dată când un copilul face febră. Procedăm de fiecare dată când ceva amenință și pune în pericol viața copilului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Părinții acuză ambulanța

Alexandru Mancaş şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că ambulanţa trimisă pentru a-l prelua pe băiatul său nu a avut medic, ci doar un asistent medical. El spune că va face plângere împotriva Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

„E nemulţumirea mea că a venit prima salvare şi a stat cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare cu medicul. Asta e nemulţumirea. De ce nu a plecat medicul direct după băiat cu prima salvare? Îi era frică să iasă în frig afară? Asta mă deranjează. (...) Intru în tribunal cu ei. Mă duc să vorbesc cu avocatul”, a declarat tatăl băiatului pentru Agerpres.

Explicațiile ambulanței

Copilul ar fi avut simptomele unei răceli, iar familia a sunat la ambulanţă în momentul în care „ar fi scuipat sânge”. Băieţelul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost preluat de cadrele medicale de la ambulanţă.

„A fost solicitare pentru ambulanţă pentru un copil de trei ani şi jumătate care din declaraţia părinţilor ar fi scuipat sânge, ar fi avut sânge la nivelul gurii. S-a trimis ambulanţa cu asistent. S-au început manevrele de resuscitare şi s-a solicitat ambulanţa cu medic, care s-a deplasat la faţa locului. Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie, fără ritm cardiac, fără respiraţie. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minte s-a declarat decesul”, a afirmat Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, pentru Agerpres.