Evenimentul Zilei > Politica > Decebal Făgădău, NOTĂ DISCORDANTĂ în conflictul AMR-GUVERN, privind finanțarea autorităților locale. ACCEPTĂ propunerile ministrului de FINANȚE
Decebal Făgădău, NOTĂ DISCORDANTĂ în conflictul AMR-GUVERN, privind finanțarea autorităților locale. ACCEPTĂ propunerile ministrului de FINANȚE

Decebal Făgădău, NOTĂ DISCORDANTĂ în conflictul AMR-GUVERN, privind finanțarea autorităților locale. ACCEPTĂ propunerile ministrului de FINANȚE

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, este sigur că nu va avea de pătimit din partea conducerii PSD după întâlnirea pe care, împreună cu alți primari din conducerea Asociației Muncipiilor din România (AMR), a avut-o cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici pe tema bugetului pe 2019. Numele lui figurează și pe lista semnatarilor scrisorii AMR către premierul Viorica Dăncilă prin care o anunță că resping propunerile ministrului Finanțelor Publice.

Spre deosebire de unii colegi primari din AMR, Decebal Făgădău pare să fie mulțumit de întâlnirea cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Darius Vâlcov, susținând că au fost doar discuții tehnice, "materializate" de fapt după “ultima întâlnire în luna noiembrie a anului 2018 printr-o solicitare pe care noi am adresat-o ministerului Finanțelor, aceea de a aloca din impozitul pe venit către municipiile din România o cotă de 60%”. Decebal Făgădău admite că  structura bugetului nu înseamnă doar venituri din impozitul pe venit, dar una peste alta, veniturile municipiului Constanța vor crește în mod evident pentru că anul trecut vorbeam despre o cotă de 43%, anul acesta vorbim de o cotă de 60%, deci cam toate UAT-urile vor avea o creștere a veniturilor”.

 

Decebal Făgădău a lipsit de la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă însă, ca toți primarii din țară, a primit, din partea ministrului Eugen Teodorovici, o notă oficială în două puncte “în care ni se spune că decizia este 60% la primării și 40% la CJ-uri, iar la punctul 2 se spune despre transferarea de fonduri suplimentare pentru cheltuieli sociale”. Ori la Constanța, din 314.187 de locuitori, sunt doar 2184 de persoane cu dizabilități, dintre care 920 solicită indemnizație, iar 1264 optează pentru asistent personal. În privința ajutoarele sociale, în municipiul Constanța sunt 203 dosare. Deși, în 2018, din cauza reducerii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, Constanța a pierdut 70 milioane de euro, primarul Decebal Făgădău nu e supărat pe guvern Cu această schimbare de repartizare, prin care ne revine 60% din impozitul pe venit, sunt convins că municipiul Constanța va recupera în doi ani, trei ani de zile, cel mult ceea ce a pierdut în decursul anului 2018”.

 

Primarul Decebal Făgădău, care este și președinte executiv al PSD Constanța, nu este de acord cu ieșirile publice ale primarilor din AMR. “Nu este politicos, indiferent că noi eram într-o structură asociativă, a administrației, să mergi și să ataci colegii din alianța de guvernare. Nu se face așa ceva. La acea întâlnire au fost prezenți mai mulți primari PSD decât primari PNL. Noi ne-am dus pentru discuțiile tehnice. Unii dintre colegii noștri s-au dus și pentru declarații politice și apariții pe media națională. Pe mine, după cum vedeți, nu mă prindeți pe media locală, d-apoi pe cea națională”, comentează edilul. El este convins că “sub nicio formă” nu va avea de pătimit din partea PSD în urma expunerii sale alături de primarii nemulțumiți.

“Nu există așa ceva, pentru că domnul Liviu Dragnea promite ceea ce este scris și asumat, prin congres, în programul de guvernare. Ba, mai mult, acum este asumat și de români, că tocmai de aceea ne-au votat. Nu a fost nevoie să anunț prezența mea, în prealabil, la acea intâlnire cu Teodorovici. Cui să anunț prezența când mă duc la Asociația Municipiilor din România. Vi s-a părut că am avut ceva de pătimit până acum? Tot aud că mă sancționează, ba Liviu Dragnea, ba Felix (Stroe), ba (Horia) Țuțuianu. Vorbesc serios, adică nu plec, domnule, nicăieri. Știu deja că stau “atât de rău în sondaje” că nici eu nu mă votez. Nu plec nicăieri” a declarat, pentru EVZ, Decebal Făgădău, risipind încă odată zvonurile că ar pleca spre partidul lui Victor Ponta.