Extremiștii vor să treacă acum la „crime demonstrative” în țările aliate SUA împotriva grupării teroriste.
Urgia Statului Islamic, gruparea extremistă care a semănat teroare în Orientul Mijlociu, lovește acum și la capăt de lume. Ieri, în Australia, peste 800 de polițiști înarmați până în dinți au efectuat raiduri la mai multe adrese din orașul Sydney în urma unor informații potrivit cărora un grup de militanți, susținători ai Statului Islamic, urmau să comită crime în plină zi, inclusiv decapitări, pe străzile metropolei. Acest tip de execuție, căruia i-au căzut victime până acum trei jurnaliști occidentali, este folosit în mod predilect de Statul Islamic, o grupare de o duritate excesivă denunțată până și de al-Qaida, pentru a-și teroriza rivalii. Poliția australiană a anunțat că operațiunea de ieri dimineață, care a vizat 12 de suburbii din Sydney, a fost cea mai mare din istoria țării.
Crime, exemplu și avertisment
Într-o conferință de presă, premierul australian Tony Abbott a dezvăluit că, în baza unor informații culese de serviciile secrete, un lider din Australia al unei aripi a Statului Islamic a chemat adepții grupării să comită ceea ce a numit „crime demonstrative”. Mai exact, extremiștii urmau să iasă pe stradă și să omoare oameni la întâmplare, una din victime urmând să fie decapitată după ce extremiștii i-ar fi înfășurat trupul în drapelul negru al Statului Islamic. „Astfel de apeluri directe au fost lansate de un cetățean australian care se pare că ocupă o funcție importantă în Statul Islamic” a explicat Abbott. Informația i-a șocat pe cetățenii de rând, mai ales că Australia găzduiește o comunitate de musulmani moderați. Cel mai probabil, apelul lansat de liderul extremist are legătură cu decizia Australiei de a trimite un contingent de 600 de militari pe frontul irakian pentru a lupta împotriva Statului Islamic, fiind prima țară din lume care și-a anunțat contribuția la nou înființata coaliție anti- extremism.
Islamiștii din Balcani
Operațiunea din Australia este doar începutul unui amplu efort de combatere a islamismului în țările dezvoltate, în special din vestul Europei, de unde au plecat mii de combatanți pe frontul irakian și sirian. Ieri, la Priștina, în capitala kosovară, poliția a destructurat o rețea de recrutare de militanți pentru Statul Islamic, din care fac parte mai mulți imami, inclusiv cel de la principala moschee din oraș. Circa 200 de kosovari luptă pe frontul irakian și sirian alături de Statul Islamic, cot la cot cu câteva mii de extremiști din țările Europei occidentale, în special Franța, Marea Britanie și Germania. Autoritățile europene se tem că aceștia, dacă revin în țările de origine, vor comite atentate teroriste de amploare.
România, în coaliția contra Statului Islamic
Și România va fi parte a coaliției împotriva grupării extremiste care face ravagii în Orientul Mijlociu, a anunțat premierul Victor Ponta. „Este vorba despre un efort internațional, la care România, așa cum a făcut întotdeauna în ultimii ani, va participa cu ceea ce se decide din punct de vedere strategic și operațional”, a declarat premierul. Săptămâna aceasta, la Paris, a avut loc o conferință internațională dedicată coordonării eforturilor de combatere a flagelului islamist.