Ce să (nu) faci când te confrunți cu decalajul de fus orar

Sursa foto: Arhiva EVZ

Decalajul orar ne afectează pe toți, pe cei mari și mici deopotrivă. Este esențial să vă antrenați corpul și mintea pentru un nou fus orar, ceea ce poate fi realizat prin diverse metode

Decalajul orar este o problemă comună care poate fi agravată de diverși factori, inclusiv lipsa somnului și a exercițiilor fizice adecvate. Pentru a combate decalajul orar, este esențial să vă antrenați corpul și mintea pentru un nou fus orar, ceea ce poate fi realizat prin diverse metode, cum ar fi suplimentele de melatonină, postul sau practicarea unor obiceiuri sănătoase.

Cum puteți combate decalajul orar

Melatonina, o substanță chimică care se găsește în alimente precum vișinele, bananele și nucile, poate ajuta creierul să creadă că este noapte. Unii oameni iau suplimente de melatonină cu două ceasuri înainte de ora la care ar trebui să se culce odată ce ajung la destinația lor. Aceștia încep procesul cu câteva zile înainte de călătorie.

O altă opțiune este folosirea unei aplicații sau a unui site care ajută la crearea unui program de somn în funcție de fusul orar din punctele de sosire și de plecare. Această precizie este crucială, deoarece sistemul circadian răspunde la lumină, iar faptul că primești jumătate de oră de lumină la un moment nepotrivit îți poate afecta semnificativ somnul.

Postul poate ajuta, de asemenea, în lupta împotriva decalajului orar sau chiar poate ajuta la evitarea completă a acestuia. Un studiu din 2002 a constatat că dieta Argonne anti-jetlag (anti decalaj orar), în care mănânci mult și apoi ții post timp de câteva zile înainte de călătorie, a ajutat la ameliorarea acestei afecțiuni la membrii Gărzii Naționale. Profesorul de neurologie de la Harvard, Cliffford Saper, recomandă să nu mâncați nimic cu 12-16 ore înainte și în timpul zborului, ceea ce ar putea suspenda sau „reseta” propriul ceas intern.

Bagaj de mână în avion. Sursa foto: Pixabay

Nu forțați somnul dacă nu puteți adormi

Neurologul și specialistul în somn Chris Winter sfătuiește să nu forțați somnul dacă nu puteți adormi, ci să faceți activități liniștite care să vă calmeze mintea, cum ar fi meditația sau cititul unei cărți. Philip Alapat, profesor asistent de medicină a somnului la Baylor College of Medicine din Texas, avertizează împotriva vizionării de filme de groază pe un ecran de 200 de cm la ora 2 dimineața atunci când încercați să adormiți, deoarece se va activa adrenalina și lumina puternică a ecranului.

În mijlocul unui decalaj orar grav, este important să practici obiceiuri sănătoase și să nu te stresezi. Stresul provocat de decalajul din cauza fusului orar nu va face decât să înrăutățească situația, iar a rămâne treaz este mai ușor decât a adormi.

Ritmul nostru circadian reglează ceasul de 24 de ore al corpului nostru, care este acordat în principal la modelele de lumină naturală sau artificială. Atunci când călătorim într-un alt fus orar, ceasul intern este perturbat, iar echilibrul organismului nostru este dereglat, potrivit publicației britanice The Sun.