De Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA “Noi îmbrăţişăm, NU discriminăm!”
- Feri Predescu
- 2 decembrie 2017, 13:07
Fundația Baylor Marea Neagră care, de peste 15 ani, acordă sprijin persoanelor infectate cu HIV, în Dobrogea, a lansat, ieri, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, campania cu mesajul: „Noi îmbrăţişăm, nu discriminăm!”.
În fiecare an, pe 1 decembrie, sunt comemorați toţi cei care au pierdut lupta cu HIV şi cu SIDA. Potrivit voluntarilor Fundației Baylor Marea Neagră, “Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA este şi un prilej de a recunoaşte drumul lung, anevoios, dar plin de speranţă pe care l-au parcurs persoanele infectate cu HIV, care au reuşit să lupte cu virusul, cu ideile preconcepute ale oamenilor, cu atitudinile neprietenoase sau cu discriminarea. Adevăratul duşman al persoanelor infectate cu HIV din România şi din întreaga lume este discriminarea”
De aceea, Fundaţia Baylor Marea Neagră, lansăm acest mesaj: „Noi îmbrăţişăm, nu discriminăm!”. De la iniţierea programului de testare gratuită, Baylor a efectuat în Dobrogea peste 65.500 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Aproape 5.000 dintre persoanele testate au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, iar 339 dintre aceste rezultate au fost la HIV. Fundația Baylor Marea Neagră are în grijă peste 1000 de persoane seropozitive, cei mai mulţi dintre fiind infectaţi din copilărie.
„Noi interacţionăm zilnic cu persoane infectate cu HIV. Noi nu te temem! Înţelegem importanţa unei îmbrăţişări, a unui zâmbet, a unei vorbe bune. Am învăţat cum să prevenim infectarea şi ştim că o îmbrăţişare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră sau a oricărei alte persoane. Primul pas spre o viaţă sănătoasă este prevenirea, nu discriminarea! Noi am învăţat că afecţiunea face miracole”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
HIV nu se transmite prin: îmbrăţişare, sărut, datul mâinii, dacă foloseşti acelaşi telefon, acceaşi tabletă sau acelaşi computer cu o persoană seropozitivă, prin scăldatul în mare, în piscine sau în lacuri, prin folosirea toaletelor publice, dacă foloseşti în comun paharele, tacâmurile sau vesela. Este important să ştim cum să prevenim infectarea, să cunoaştem căile de transmitere ale virusului, nu să discriminăm.