De ziua maghiarilor, defilare, flori şi-o bătaie

De ziua maghiarilor, defilare, flori şi-o bătaie

Maghiarii din Transilvania au sărbătorit, ieri, Ziua Maghiarilor de pretutindeni. În mai multe oraşe au avut loc manifestaţii şi depuneri de coroane de flori. La Cluj şi-au făcut simţită prezenţa şi membrii mişcărilor de extremă dreaptă. Un tânăr maghiar în vârstă de 17 ani, care se deplasa spre o manifestare a maghiarimii, a fost atacat şi bătut cu bestialitate de mai mulţi tineri, membri ai organizaţiei „Noua Dreaptă“.

Incidentul s-a petrecut în faţa secţiei II de Poliţie din Cluj-Napoca. Leszai Lehel a fost atacat de cinci tineri, pentru că purta sub braţ un steag al Ungariei, iar în piept o brasardă în culorile roşu, alb şi verde.

„Mergeam spre locul unde trebuia să ne adunăm cu colegii pentru a merge la manifestările dedicate zilei de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni. Când am ajuns în centru, în faţa poliţiei, am avut un steag maghiar înfăşurat şi prima dată a venit o persoană şi apoi alte cinci şi m-au lovit cu picioare şi cu pumni şi mi-am pierdut cunoştinţa.

O bătrânică m-a ajutat să merg până la poliţist. M-am dus în secţia de poliţie şi m-au întrebat ce s-a întâmplat. Am zis că vreau să depun plângere şi că vreau să vorbesc cu tata. Mi-au dat două şerveţele să mă şterg“, a povestit Leszai Lehel. Interesant este că şeful poliţiei Cluj- Napoca, comisarul Herdea Rus, a declarat că elevul maghiar a refuzat să depună plângere. „A scris o declaraţie în acest sens“, susţinea şeful poliţiei clujene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia a acţionat cu încetinitorul

Elevul maghiar a mai povestit momentul agresiunii care a avut loc la două sute de metri de locul unde se desfăşura un miting al organizaţiei de extremă dreaptă „Noua dreaptă“. „M-au lovit cu pumnul în ochi şi apoi în nas şi încă o dată în cap. A treia oară a fost atât de tare, încât am picat pe jos. Prima dată au fost cinci- şase şi apoi din autobuz au coborât alţii. Mi-au furat şi steagul pe care l-am cumpărat din Ungaria. Poliţiştii nu au auzit nimic“, a mai spus Lehel.

Tatăl lui Leszai Lehel este lector universitar la Facultatea de Teologie Reformată din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Când a auzit ce s-a întâmplat cu fiul său a fost revoltat şi pe faptul că primarul Emil Boc a autorizat o manifestaţie a unei mişcări de extremă dreaptă în ziua în care maghiarii sărbătoresc ziua naţională a Ungariei. „Dacă primarul a autorizat această manifestare, atunci trebuia să ia măsuri de ordine publică pentru a nu se întâmpla astfel de evenimente violente. M-a supărat şi pe mine atitudinea poliţiei, dar deja au sunat de două ori să facă anchetă“, a spus lectorul universitar Lehel.

Fiul acestuia, victima agresiunii, a precizat pentru EVZ că unul dintre agresori avea la gât un fular al mişcării „Noua Dreaptă“. „Era un fular în culorile steagului României şi cu emblema organizaţiei. Şi la noi, la unguri, există astfel de mişcări, dar eu nu fac parte din ele“, a mai spus elevul maghiar, care învaţă la Liceul „Csere Janos“ din localitate. După incident, el a fost la mai multe clinici din Cluj pentru a-şi face controale medicale, pentru a vedea dacă nu a suferit leziuni importante.

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, comisarul Ioan Păcurar, a declarat că, în prezent, se derulează o anchetă care va conduce la depistarea autorilor agresiunii.

La rândul lui, prefectul de Cluj, Călin Platon, a precizat că poliţia şi jandarmeria îşi vor face datoria în acest caz. „NOUA DREAPTĂ“ Ce au făcut românii extremişti > Ieri-dimineaţă, câţiva zeci de tineri clujeni, membri ai mişcării „Noua Dreaptă“, s-au adunat pentru a protesta împotriva separatismului pe criterii etnice, promovat în ultima vreme de liderii maghiari. > După ce au depus coroane de flori, cei prezenţi nu au mai putut fi controlaţi de organizatori şi au început să scandeze lozinci „antimaghiare“. > Ionuţ Ţene, angajat al Primăriei Cluj-Napoca la Serviciul Protocol, membru al mişcării „Noua Dreaptă“, a declarat pentru jurnaliştii prezenţi că manifestaţia este o afirmare a identităţii româneşti. „Noi, românii, în 15 martie, ar trebui să stăm timoraţi în case, să nu ne afirmăm identitatea naţională, să vedem cum pe străzile oraşelor din Transilvania fâlfâie steagul Ungariei“.

COMEMORAREA EROILOR Ce au făcut maghiarii de ziua lor? > Ungurii din Transilvania au sărbătorit ieri ziua mondială a maghiarilor de pretutindeni. > La Cluj, maghiarii s-au adunat pe strada Avram Iancu, unde în 1848 funcţiona Hotelul Biassini, loc unde s-au întâlnit poetul ungurilor Lajos Kossuth şi revoluţionarul paşoptist Nicolae Bălcescu. Nu la fel de mulţi ca şi în alţi ani, maghiarii au defilat cu steagurile Ungariei, după care au intonat imnul şi cântece religioase. > La manifestare a fost prezent prefectul de Cluj, Călin Platon, dar şi senatori şi deputaţi ai UDMR. Citiţi şi:  Marko Bela: "Ardealul nu este exclusiv maghiar, nici exclusiv românesc"             Budapesta susţine autonomia maghiarilor.