Întreg aparatul Consiliului Superior al Magistraturii a fost premiat, din fondul aflat la dispoziţia preşedintelui CSM, de Ziua Justiţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cecilia Morariu. Aceasta nu a putut preciza valoarea primelor, dar a spus că sumele sunt"modice".
"CSM are un buget propriu care a suferit o rectificare negativă asemenea întregului sistem judiciar. Din fondul preşedintelui CSM s-a acordat angajaţilor din aparatul propriu o sumă modică, cu convingerea că şi ceilalţi ordonatori principali de credite vor găsi resursele necesare recunoaşterii meritelor tuturor angajaţilor din sistemul judiciar prin acordarea unei astfel de prime. Sumele respective nu afectează bugetul şi nici buna funcţionare a instituţiei", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cecilia Morariu.
Săptămâna trecută, CSM astabilit ca evenimentele prilejuite de Ziua Justiţiei să se desfăşoare doar la nivelul instanţelor şi parchetelor şi a anulat manifestările costisitoare, care fuseseră programate pentru din 5 iulie la Cluj. În comunicatul de presă prin care a fost anunţată anularea festivităţilor se arată: „Pe fondul situaţiei bugetare dificile a sistemul judiciar, a rectificării bugetare negative, CSM a hotărât anularea manifestărilor programate pentru data de 5 iulie 2009 la Cluj Napoca, care să celebreze Ziua Justiţiei".
Concret, anularea festivităţilor a fost decisă după ce Guvernul a anulat cei 150.000 de lei alocaţi de la buget, pentru festivităţi. Banii erau destinaţii pentru masa şi cadourile invitaţilor, în total 850 de persoane, magistraţi şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale.
Deşi valoarea primelor nu au fost confirmată oficial, acestea sunt cuprinse între 150 şi 450 de lei, cu valori ceva mai ridicate în eşalonul superior al CSM. Pe de altă parte, la nivelul instanţelor Curţilor de Apel din ţara şi al Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel au fost acordate prime, după criterii stabilite local, de fiecare instanţă. Pe de altă parte Parchetul General a premiat, din fondurile instituţiei, 100 de procurori, pentru rezultate deosebite.
Guvernul a hotărât, în anul 1994, ca prima duminică din luna iulie a fiecărui an să fie declarată Ziua Justiţiei, evenimentul fiind organizat la câte o curte de apel din ţară.