De Ziua Europei. Europenii vor referendumuri pro sau contra UE, pe model britanic

De Ziua Europei. Europenii vor referendumuri pro sau contra UE, pe model britanicSursa foto: Arhiva EvZ

Aproape jumătate dintre cetățenii a opt state membre ale UE ar vota într-un referendum privind ieșirea din Uniune, așa cum fac britanicii în 23 iunie, dacă ar avea ocazia

OPotrivit unui sondaj de opinie publicat ieri, 45% dintre cei 6.000 de oameni chestionați în Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Suedia spun că vor să își exprime opinia în legătură cu apartenența la UE. O treime ar vota pentru părăsirea Uniunii, dacă li s-ar oferi această șansă. Sondajul a fost realizat de Ipsos-Mori și a fost citat de presa internațională.

Referendum dorit

Procentajul celor care s-ar pronunța pentru „ieșire” se situează între 48% în Italia, 41% în Franța, 22% în Polonia și 26% în Spania.

În Germania, 34% au spus că ar dori ca țara lor să iasă din UE.

„Italienii, în special, speră să aibă propria șansă de a merge la urne, pentru a vota pe subiectul apartenenței la UE, ceea ce înseamnă că, chiar dacă rezultatul votului din Marea Britranie va fi în iunie „nu”, nu se termină aici acest subiect”, a spus Bobby Duffy, directorul institutului.

În Italia, Mișcarea de Cinci Stele, anti-sistem, a ajuns a doua forță politică a țării și susține ieșirea din zona euro, iar în Franța, Frontul Național, condus de Marine Le Pen, vrea, de asemenea, renunțarea la monedă unică.

Campanie în Marea Britanie

Sondajul mai arată că 49% dintre cei chestionați cred că Marea Britanie va opta pentru ieșirea din UE, în 23 iunie, un număr mai mare decât cel înregistrat în rândul britanicilor - 35%.

Și 51% au declarat că Brexitul va afecta economia europeană, în timp ce 36% sunt de părere că va avea de suferi economica britanică.

Premierul britanic, David Cameron, era așteptat, ieri, să vorbească despre creșterea riscului izbucnirii unui război în Europa, dacă alegătorii britanici vor decide, în referendum, ieșirea din UE. Prim-ministrul urma să invoce al Doilea Război Mondial și „izolaționismul”, care nu a fost niciodată o alegere bună pentru țară.

„De câte ori întoarcem spatele Europei, mai devreme sau mai târziu regretăm. Am fost nevoiți mereu să ne revenim și, întotdeauna, am plătit un preț mai mare”, urma să spună Cameron, conform presei britanice.

State candidate

În contextul euroscepticismului european, există, totuși, țări care doresc integrarea în UE. Printre acestea se numără statele din Balcani, Ucraina și Turcia. Președintele turc, Recep Erdogan, spune că aderarea este un obiectiv strategic al țării sale și speră ca acordul ce elimină vizele pentru turci să accelereze acest proces. Declarațiile vin după ce Ankara anunțase, săptămâna trecută, că nu-și va schimba legile de combatere a terorismului pentru a întruni condițiile UE. Pe de altă parte, Serbia afirmă că vrea să intre în UE dar numai „întreagă”. Președintele Tomislav Nikolic a explicat: „Ni se sugerează că intrarea Serbiei (...) ar putea fi condiționată de recunoașterea Kosovo-Metohija. Dacă ni se cere acest lucru, înseamnă că europenii nu ne doresc”.