Evenimentul Zilei > EVZ Special > De uns pe pâine. Cele mai fine pateuri se prepară foarte ușor acasă
De uns pe pâine. Cele mai fine pateuri se prepară foarte ușor acasă

De uns pe pâine. Cele mai fine pateuri se prepară foarte ușor acasă

Românii adoră pateul, iar dovada se vede în sutele de sortimente pe care le oferă supermarketurile. Restaurantele care se respectă prepară prorpriul pateu. La fel și gosposdinele!

Pateul este un amestec de carne măcinată sau ficat și grăsime animală, la care, opțional, se adaugă ierburi, mirodenii, fructe, vin sau tărie, deseori congnac sau armagnac. Francezii și belgienii coc pateul într-o crustă de aluat sau îl țin în terină din fructe.

În Olanda, Finlanda, Germania, România și Ungaria, dar și în Suedia, Danemarca sau Austria pateul de ficat ia forma unui cârnat, fiind ambalat în textura fină a unui intestin animal. Bănățenii și nemții îi spun Leberwurst, ungurii májkrém. Rușii prepară pateul mai ales din ficat de pui, gâscă sau vită, iar sârbii sunt experți în pateu de ton sau somon.Rețeta clasică

Ingrediente: ● 500 g ficat de pasăre ● 200 g bacon ● o ceapă ● 1 cățel de usturoi ● 50 g unt ● 150 g ghee (unt clarificat) ● 2 lingură de pătrunjel tocat ● 4 linguri de sherry (Porto sau alt vin fortifiat) ● 1 linguriță de sare ● piper ● 3-4 foi de dafin.

Preparare: Pentru a obține ghee, untul gras de 80% se fierbe la foc mic și se curăță de spuma ce se ridică în timpul procesului. Curățați ficățeii de pielițe și, dacă sunt prea mari, tăiați-i în bucățele. Topiți untul (50g) într-o tigaie adîncă, adăugați ceapa tăiată mărunt și căliți-o până devine sticloasă, apoi puneți bacon-ul, usturoiul pisat, și rumeniți-le maxim 5 minute. Adăugați ficățeii și prăjiți-i timp de 20 de minute, la foc mic, în tigaia acoperită cu un capac. Apoi se adaugă sarea, piperul, pătrunjelul și vinul. Opriți focul, lăsați amestecul să se răcorească 10 minute, după care pasați-l cu un mixer. Pasta obținută se pune pe o farfurie adâncă, se decorează cu dafin, se „îmbracă” în ghee și se dă la rece. Pateul de ficat se consumă ca atare, tartinat pe felii de pâine prăjită sau se poate folosi pentru diverse umpluturi, cum ar fi ouăle umplute.